NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Jan van Hooff over de chimpanseeonderzoekster Jane Goodall

5 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Schermafbeelding_2016-04-05_om_14.50.02.png

© Chimpansee Mama. (Foto: Burgers Zoo)

Eind vorige maand ging de documentaire Jane in ons land in première. Een documentaire over de eerste jaren van chimpansee onderzoekster Jane Goodall in Afrika. De beelden komen uit maar liefst 100 uur aan 16mm filmwerk geschoten in 1962 toen Jane Goodall net begonnen was met haar onderzoek naar de chimpansees. De beelden zijn gefilmd door Hugo van Lawick, een natuurfilmmaker en fotograaf. Hij kwam in opdracht van National Geographic naar Gombe om Jane en de chimpansees te filmen en werd vervolgens verliefd op haar.

Liefdesrelatie Jane en Hugo

Dat is dan ook de basis van de documentaire: de relatie die Jane had met Hugo. Naast de beelden van een opbloeiende liefde zie je ook Jane aan het werk met de groep chimpansees. Je ziet hoe de dieren langzaam aan haar wennen en haar accepteren in hun midden, iets wat nimmer iemand voor Jane Goodall had bewerkstelligd.
Jan van Hooff ontmoete Jane al op jonge leeftijd en weet als geen ander wat zij heeft betekend voor het onderzoek naar deze primaten.
Jan van Hooff heeft een bijzondere relatie met de chimpansees in Burgers Zoo. In dit filmpje bezoekt hij de zieke en oude chimpansee Mama:
Bron: Jan van Hooff

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.