Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Jan Terlouw over het klimaat

18 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Jan Terlouw

© Jan Terlouw

Met de nieuwe jeugdroman 'Het Hebzuchtgas' en de novelle 'Kop uit het Zand' viert schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw (D'66) op een bijzondere manier zijn 85ste verjaardag. Met een bezorgde blik naar de toekomst. Terlouw pleit voor meer actie voor het klimaat, een grotere verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet en meer moralisme in de politiek. In Vroege Vogels een gesprek met Jan Terlouw. 
In de Marokkaanse stad Marrakech was deze week de wereld bij elkaar voor de grote VN-klimaattop, als opvolger van de conferentie in Parijs, vorig jaar. Het nieuws op de top werd vooral gedomineerd door het nieuws uit de Verenigde Staten, waar klimaatscepticus Donald Trump werd verkozen tot de nieuwe president. Terlouw maakt zich flinke zorgen over de fossiele plannen van Trump. De nieuwe president wil zo snel mogelijk uit het verdrag van Parijs stappen en wil flink investeren in olie, gas en kolen.
Het Hebzuchtgas is een jeugdroman en gaat over een klimaatplan, gemaakt door kinderen van directeuren van energiebedrijven. Kop uit het zand is een novelle en beschrijft de gevolgen van een nieuwe grote watersnoodramp.
Jan Terlouw is natuurkundige en was jarenlang fractievoorzitter van D66, senator voor die partij en minister van Economische Zaken. Later werd hij commissaris van de koningin in Gelderland. Daarnaast is hij een gevierde schrijver. Zijn boeken Oorlogswinter en Koning van Katoren behoren tot de klassiekers in de jeugdliteratuur.
Titel: Het Hebzuchtgas
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: De Kring
Prijs: 19,95
Pagina’s: 224
ISBN 978-94-629-7044-1
Titel: Kop uit 't zand; Een novelle over het klimaat
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: De Kring
Prijs: 9,95
Pagina’s: 95
ISBN 978-94-629-7046-5

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's