Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jan Pronk over 'groen' rechts

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De hoedjes kunnen weer uit de kast want dinsdag is het Prinsjesdag. Dit jaar is het voor de bühne. Met de troonrede maakt koningin Beatrix de plannen bekend van het demissionaire kabinet, terwijl iedereen wacht op de plannen van de vermoedelijk nieuwe rechtse coalitie. Wat gaan VVD, CDA en PVV doen voor het milieu en klimaat? Bestaat er iets als groen rechts? Een vooruitblik met oud milieuminister Jan Pronk, die zich als een van de eersten aansloot bij het klimaatinitiatief 10:10 .
In de kabinetsonderhandelingen gaat het vooral over bezuinigingen, veiligheid en migratie. Het is tot nu toe onduidelijk wat de rechtse partijen willen met het natuur-, milieu- en klimaatbeleid. Wel zal ook op deze terreinen vermoedelijk bezuinigd worden. Twee jaar geleden kwam beoogd premier Mark Rutte van de VVD met Groen Rechts. Een nieuwe koers zowel gericht op economische groei als op milieubescherming. Het is maar de vraag of anti-klimaatpartij PVV ook iets heeft met groen rechts.
Jan Pronk geldt als een van Nederlands meest aansprekende politici van de afgelopen decennia. In 1972 maakte Pronk deel uit van de commissie-Mansholt, die het rapport van de Club van Rome voor Nederland vertaalde. In twee kabinetten was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking (Den Uyl, Lubbers III). Premier Kok noemde hem ooit ‘Minister van het Nationale Geweten’. Daarnaast bekleedde Pronk diverse vooraanstaande functies, zoals adjunct-secretaris-generaal bij de UNCTAD, voorzitter van Vluchtelingen Organisatie Nederland en bijzonder VN-gezant voor Sudan. Tegenwoordig is hij onder anderen voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad en de Society for International Development.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.