Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jagers mogen langer zwijnen schieten

  •  
15-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_268864.jpg
Op de Veluwe en in het Deelerwoud in Gelderland lopen nog ongeveer 1000 wilde zwijnen te veel. Het jachtseizoen voor de afschot van deze varkens is daarom door de provincie Gelderland verlengd tot 15 maart.
Evenwicht
Dat meldde vereniging Het Edelhert woensdag op de website. Uit de jongste telling is gebleken dat er nog maar 1095 van de 2055 wilde zwijnen voor dit seizoen zijn geschoten. In het voorjaar, als de zwijnen gaan paren, moeten er ongeveer 1200 wilde zwijnen in Gelderland rondlopen. Afschot is volgens de provincie en de wildbeheereenheden nodig om de zwijnenstand in evenwicht te houden.
Korte vorstperiode
De varkens hebben zich deze winter goed in leven kunnen houden, omdat er in het najaar van 2011 veel eikels en beukennootjes vielen. De korte vorstperiode heeft de dieren nauwelijks kwaad gedaan.
Noord-Veluwe
Vooral op de Noord-Veluwe, waar rasters ontbreken en waar veel wegen zijn, lopen nog te veel wilde zwijnen volgens de jagers. Ook op De Hoge Veluwe en in het Deelerwoud moet de komende maand nog flink gejaagd worden. Er zijn zowel te veel biggen als volwassen wilde varkens.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.