Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jacht op vos, knobbelzwaan en wild zwijn voorlopig verboden in Utrecht

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
Stijn_vos

Vos

© Stijn VV

Faunabeheerders of jagers in de provincie Utrecht mogen voorlopig niet schieten op wilde zwijnen, knobbelzwanen of vossen. De provincie Utrecht had ontheffingen afgegeven voor de jacht op deze diersoorten, maar de rechtbank Midden-Nederland heeft er een stokje voor gestoken. De provincie moet beter motiveren waarom de dieren gedood zouden moeten worden.

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life vochten de verleende ontheffingen aan. De rechter hield alleen de ontheffing voor het afschieten van reeën in stand. Die dieren kunnen voor ernstige verkeersongelukken zorgen en de provincie heeft genoeg andere maatregelen genomen om reeën van de openbare weg te houden.

Nulstand voor wild zwijn

Voor het afschot van wilde zwijnen voer de provincie aan dat er in heel Nederland een nulstandbeleid geldt. Dat houdt in dat er alleen op de Veluwe en in een gebied in Limburg zwijnen mogen voorkomen. Maar de rechter vindt dat nog niet vaststaat of een kleinere populatie zwijnen in Utrecht schade zal veroorzaken. De provincie moet aantonen dat het te veel geld of inspanning zou kosten om het aantal zwijnen in Utrecht beperkt te houden.

Schade door zwanen en vossen

Knobbelzwanen zouden voor belangrijke schade aan graslanden zorgen door te grazen. Belangrijke schade is een schade van 250 euro per geval per bedrijf. De rechter vraagt zich af of 250 euro schade altijd belangrijk genoemd mag worden. De provincie moet met meer argumenten voor een ontheffing komen.

Voor vossen geldt een vrijstellingsregeling: die dieren mogen altijd afgeschoten worden. De Utrechtse rechter stelt echter dat dat beleid door een wetswijziging in 2017 niet meer geldig is. Dat betekent dat er zonder ontheffing helemaal geen vossen meer mogen worden geschoten in heel Nederland. De minister voor Natuur en Stikstof moet eventueel een nieuwe landelijke vrijstellingsregeling treffen, aldus de rechter.

Omdat Utrecht nu nieuwe besluiten moet nemen, waarvan het volgens de rechtbank de vraag is of dat gaat lukken, heeft de rechter bepaald dat zwijnen, zwanen en vossen in Utrecht niet afgeschoten mogen worden voordat er nieuwe besluiten zijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.