Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jacht op eenden met lokvogel aan een touwtje

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
940 keer bekeken
  •  
lokvogel

Animal Rights heeft nare beelden gemaakt van de jacht op eenden in Reeuwijk: de dieren worden met een stuk touw en een gewicht aan hun poot in het water gegooid. De dieren trekken met hun gekwaak overvliegende soortgenoten aan, die vervolgens worden neergeschoten. 

Sinds 15 augustus is het jachtseizoen op eenden geopend en wordt er in heel Nederland op eenden gejaagd. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “De dieren kunnen geen kant op en worden enkel en alleen ingezet als levend instrument voor de jacht. Wij begrijpen niet dat deze praktijken nog niet zijn verboden.”

Lokeenden aan een steen

De jacht met levende lokeenden is vreselijk en zou volgens Animal Rights direct verboden moeten worden. De lokeendjes dobberen rustig op het water. Als er een groep eenden overkomt zullen ze gaan kwaken, waardoor de interesse van wilde soortgenoten wordt gewekt. Een schot hagel wordt vanuit de jachthut over de lokeenden heen geschoten om andere eenden mee te doden.

“We zagen hoe een mannetjeseend uit het water werd gehaald en vanuit de jachthut in het water werd gesmeten. Ook het inladen van de eenden gaat er hardhandig aan toe”, zegt Smit.

Wilde eend steeds minder gewoon

Vorig jaar is door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend. De wilde eend wordt namelijk steeds minder gewoon. Sinds 1990 is ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Het aantal overwinterende wilde eenden is met 40 procent gedaald. Toch worden er jaarlijks rond de 100.000 eenden afgeschoten, waarvan rond de 25.000 in Zuid-Holland alleen al. Bijna al deze dieren sterven in een periode van vijf maanden, wanneer de jacht geopend is.

Smit: “We moeten uit voorzorg stoppen met alles wat de populatie in gevaar brengt. Zoals het jaarlijks doden van tienduizenden van deze dieren.”

Brandbrief en demonstratie

Op woensdag 13 oktober organiseert Animal Rights vanaf 13.00 tot 15.00 uur een demonstratie tegen de jacht en de opening van het jachtseizoen bij de Tweede Kamer. Daarnaast roept Animal Rights, samen met andere organisaties en personen, in een brandbrief de politiek op om alles in het werk te stellen om de jacht te sluiten en de wildlijst af te schaffen.

Wet Natuurbescherming

Op de site van de Jagersvereniging staat dat volgens de Wet Natuurbescherming het inderdaad toegestaan is lokvogels te gebruiken om bijvoorbeeld duiven of eenden te lokken, mits deze niet blind of verminkt zijn. Voor beheer en schadebestrijding van wilde eenden geldt dat dit afhankelijk is van de betreffende provinciale regeling. 

Officieel zijn de regels rondom het gebruik van van levende lokvogels uitgebreider. Zo moet de lokvogel gefokt zijn, er mag geen contact zijn tussen wilde diere en lokvogel en moet de lokvogel voldoende beschutting en bewegingsruimte hebben. 

Bron: Animal Rights, Nederlandse Jagersvereniging, Overheid.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.