Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jacht op de muskusrat

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Het is een van de meest bejaagde zoogdieren van Nederland: de muskusrat. Jaarlijks worden er zo’n 120.000 gevangen en afgemaakt. Dit om onder andere onze dijken te waarborgen. Want als er iets heilig is in ons land, zijn het wel onze dijken, de bescherming tegen het wassende water. Maar wat weten we eigenlijk van dit harige dier? En hoe effectief is de jacht. Zet dit zoden aan de dijk?
Zoogdiervereniging en Waterschappen doen onderzoek naar de effectiviteit van de huidige methode van muskusrattenvangst.
Veldproef
De waterschappen doen een veldproef om te onderzoeken of de bestrijding van muskusratten nu op de beste manier gebeurt. Er wordt gekeken of het doelmatiger en met minder dierenleed kan. Muskusratten worden gevangen en gedood omdat ze met hun gegraaf schade toebrengen aan dijken, kades en andere waterstaatswerken. Dat is gevaarlijk en kan veel schade veroorzaken. De veldproef duurt van januari 2013 tot januari 2016 en vindt in verschillende gebieden verspreid over het land plaats.
Inzicht in leefgebied muskusrat
De veldproef wordt ook gebruikt om meer te weten te komen over leefgewoonten van muskusratten. Zijn ze honkvast of trekken ze vaak naar nieuwe gebieden? En hoeveel procent van de muskusratten wordt eigenlijk gevangen en gedood? Om hierachter te komen, wordt een aantal muskusratten gevangen, zij krijgen een merkje in het oor. Dankzij dit merkje wordt duidelijk hoeveel procent van de muskusratten later teruggevangen wordt en over welke afstand ze zich verspreid hebben.
Gerelateerde links:
Help de muskusrat (Radio)
Buizerd vangt muskusrat (Video)
De muskusrat (Video)
Muskusrat (Foto)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.