Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jac. P. Thijsse Grootste Groene Nederlander, Ivo de Wijs de derde

  •  
19-11-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_59251.jpg

© groene nederlander

De Grootste Groene Nederlander aller tijden is Jac. P. Thijsse (1865 -1945). Nederlands eerste milieuactivist, die grote bekendheid kreeg als auteur van de beroemde Verkade natuuralbums is overtuigend winnaar van de verkiezingen voor de Grootste Groene Nederlander, georganiseerd door Milieudefensie Magazine dat uitslag deze week publiceert in haar nieuwste nummer.
Met een kwart van de stemmen was de verkiezing van Jac. P. Thijsse geen sprake van een nek-aan-nek-race, zoals bij de verkiezingen voor de Grootste Nederlander aller tijden, georganiseerd door de KRO. Op de hele KRO-longlist met tweehonderd kandidaten kwamen zelfs amper groene geesten voor, de top tien telde er niet één. Het gebrek aan groene gezichten bij de KRO-verkiezingen was voor Milieudefensie Magazine aanleiding verkiezingen uit te schrijven voor de Grootste Groene Nederlander. Gedurende enkele weken konden mensen hun stem uitbrengen op de website van Milieudefensie. Vergeleken bij het KRO-voorbeeld was het totaal aantal stemmers wel bescheiden: ruim honderd.
Op een gedeelde tweede plaats staan Lucas Reijnders en Diederik Samsom. Lucas Reijnders is hoogleraar milieukunde en sinds jaren medewerker van Stichting Natuur en Milieu: 'Hét gezicht en dé deskundige van de milieubeweging. Gedreven en goed geïnformeerd,' aldus een van de stemmers. De populariteit van PvdA-Tweede-Kamerlid en ex-Greenpeace-actievoerder Diederik Samsom is opmerkelijk omdat hij pas sinds enkele jaren een bekend milieugezicht is. 'Hij manifesteert zich opvallend, met slimme ideeën, analyses die we lang gemist hebben en dat binnen een partij die al heel ver was afgegleden van alles dat je groen zou kunnen noemen. Hij brengt nieuw elan,' zegt een stemmer. Ivo de Wijs krijgt een derde plaats, vanwege zijn jarenlange presentatie van het radioprogramma Vroege Vogels.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.