Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bioblitz: tel in een dag zoveel mogelijk soorten in je tuin

16-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jaarrond_tuintelling

© Jaarrond Tuintelling

Zeven natuurclubs organiseren zaterdag een wedstrijd Bioblitz voor bezitters van een tuin of balkon. Het is de bedoeling dat de deelnemers in 24 uur tijd zoveel mogelijk soorten dieren en planten in hun tuin ontdekken en liefst ook op naam brengen. Omdat tuinen een onderbelicht gebied zijn in natuuronderzoek, zijn de uitkomsten van de wedstrijd van belang voor wetenschappers, aldus de organisaties.

Wie de meeste soorten opspoort wint een kleine prijs, aldus de organisaties, maar "meedoen is belangrijker dan winnen. We willen tuin- en balkonbezitters vooral laten ontdekken dat er in hun eigen omgeving veel meer groeit en bloeit dan ze denken." De inzet van vrijwillige tuintellers levert een belangrijke bijdrage aan de kennis over de verspreiding van dieren en planten in onze leefomgeving. 

Record: 1.615 soorten in een tuin

Hoeveel soorten dieren en planten iemand kan ontdekken in vierentwintig uur, hangt natuurlijk sterk van de tuin en de inzet af. Het recordaantal soorten dat in één tuin in een heel jaar gezien is, staat op 1.615. Dat is twee keer zoveel als de nummer twee: 850 soorten. Zoveel soorten in één tuin is wel uitzonderlijk. Maar deze tuin in Terborg bestaat ook uit meerdere tuinen en een weiland dat grenst aan een rivier. Er is een kikkerpoel, er zijn houtwallen, rietkragen, een kleine boomgaard en veel wilde bloemen. Een oase voor de natuur dus, en dat is te zien aan het aantal soorten dat hier leeft.

Jaarrond Tuintelling

De zeven natuurorganisaties houden al vijf jaar de Jaarrond Tuintelling. Meer dan 20.000 tuinbezitters tellen het hele jaar door bepaalde soorten planten, vogels, insecten, amfibieën of zoogdieren. Dat levert een schat aan informatie op. Via de tuintelling is bijvoorbeeld de achteruitgang van merels door het usutu-virus als eerste gesignaleerd.

Vanwege het jubileum is nu de zogenoemde Bioblitz georganiseerd, een periode van 24 uur waarin continu natuuronderzoek wordt gedaan. Om deelnemers te helpen geven de natuurorganisaties deze week op het YouTube-kanaal van Jaarrond Tuintelling tips voor het herkennen van soorten. Het resultaat van de tellingen is zaterdag rechtstreeks te volgen van de website van Jaarrond Tuintelling.

De Bioblitz wordt georganiseerd door natuurorganisaties EIS, Floron, Ravon, Vlinderstichting, Sovon, Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland.

Bron: ANP en Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.