Vroege Vogels

Jaarlijkse Klimaatindex: Nederland bungelt onderaan

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zonnepaneel

© bron: pixabay

Volgens de jaarlijkse Climate Change Performance Index blijkt dat landen nog niet voldoende doen om klimaatverandering aan te pakken. Wederom bungelt Nederland in Europa onderaan het lijstje. De koplopers zijn juist Europese landen maar de EU als geheel blijft in de middenmoot hangen. 

Klimmaattop Bonn

Namens GroenLinks zijn Bas Eickhout (Europees Parlement) en Suzanne Kröger (Tweede Kamer) aanwezig bij de klimaattop. Zij zien in de cijfers bevestigd dat Nederland nog veel te weinig doet om klimaatverandering aan te pakken. Met name op energiebesparing en duurzame energie scoort Nederland veel lager dan andere Europese landen.

Aandeel duurzame energie

"De uitstoot per hoofd van de bevolking is in Nederland enorm hoog, zeker vergeleken met andere Europese landen", aldus Eickhout. Daarnaast is het aandeel duurzame energie in Nederland beschamend laag. Landen als Zweden of Portugal maken echt werk van duurzame energie en dat zie je duidelijk terug in de cijfers.

Nederland: achterloper in Europa

Kröger stelt vast dat zolang Nederland geen doelen heeft om energie te verduurzamen en te besparen Nederland nooit in de kopgroep zal komen: “De transitie naar duurzame energie is in de doorrekening een belangrijke factor. Het laat zien hoe belangrijk het is om beleid te hebben op niet alleen minder uitstoot in de lucht, maar ook op energiebesparing en verduurzaming.” Kröger moedigt Wiebes aan werk te maken van het voornemen van de regering om het Europees doel op 55% minder uitstoot in 2030 te krijgen. “Het is van belang dat Wiebes actief het belang van dit doel onderstreept op de klimaattop. Niet alleen in de onderhandelingen met andere landen, maar dat hij het ook publiek actief uitdraagt. Nederland is al veel te lang een van de achterlopers in Europa.”
Bron: Groenlinks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.