Vroege Vogels

Jaarlijkse helikoptertelling grote grazers

  •  
04-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Konikpaard_vrvogel1942.jpg

© Fotograaf: vrvrogel1942

Op maandagmiddag 3 en dinsdag 4 november 2014 telt Staatsbosbeheer voor de vierde keer de grote zoogdieren van de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter. Staatsbosbeheer wil op deze manier zo nauwkeurig mogelijke cijfers krijgen over de aantallen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in het uitgestrekte natuurgebied. Er worden meerdere vluchten gedaan voor zo precies mogelijke tellingen. De methode voor het tellen van de dieren in het gebied is vier jaar geleden voor het eerst gebruikt.
De telling
Een internationale commissie van deskundigen heeft Staatsbosbeheer in 2010 deze telmethode geadviseerd omdat eerdere tellingen verschillende uitkomsten opleverden. In het buitenland is grote tevredenheid over het tellen met helikopters in grote natuurgebieden. De tellingen worden in deze periode van het jaar gedaan omdat de bronst voor de edelherten is afgelopen, en het momenteel geen broedseizoen is voor vogels. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt goed in de gaten gehouden. Het welzijn van de dieren in het natuurgebied gaat voor alles.
Aanwezigheid deskundigen
Er zijn diverse externe deskundigen bij de telling betrokken. Er is een luchtteam, dat de telling uit gaat voeren en een grondteam, dat de situatie op de grond nauwlettend in de gaten houdt. Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en bovendien kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwacht Staatsbosbeheer zo precies mogelijke cijfers. Binnen enkele weken worden de gegevens verwacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.