Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jaar van de tijger

  •  
11-02-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Honderd jaar geleden leefden 100.000 tijgers in het wild. Nu zijn het er nog maar  3.200. Het gaat slecht met de koning van de jungle. Belangrijkste oorzaken zijn de illegale jacht en het verdwijnen van het leefgebied. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) riep 2010 uit tot het Jaar van de Tijger. Zondag in Vroege Vogels de aftrap met Gert Polet van het WNF en Siberische tijgerdeskundige Michiel Hötte van stichting Tigris .
Wereldwijd leven naar schatting nog ongeveer 3.200 tijgers in 13 landen: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam. De tijger komt voor in verschillende ondersoorten; de Bengaalse tijger, de Indo-Chinese tijger, de Siberische tijger (of amoertijger), de Sumatraanse tijger. De Maleise tijger, waarvan vermoedelijk nog maar 500 explaren in het wild voorkomen, wordt pas sinds 2004 als aparte ondersoort onderscheiden. Daarvoor werd het dier tot de Indo-Chinese tijgers gerekend. Van de  Zuid-Chinese tijger wordt gevreesd dat hij in het wild is uitgestorven.
Het WNF grijpt de start van het Chinese jaar van de tijger, zondag 14 februari, aan om een jaar lang de noodklok te luiden voor de koning van de jungle. De tijger wordt steeds verder in het nauw gedreven. Het dier komt hierdoor ook vaak in conflict met mensen. Zijn huidige leefgebied beslaat nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het leefgebied dat nog over is verdwijnt in rap tempo door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages.
Een nog groter probleem vormt de grootschalige illegale jacht en handel. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht en om te verwerken in traditionele medicijnen. De vraag naar tijgerdelen is vooral afkomstig uit China en Tibet. De risico’s om te worden gepakt, zijn relatief klein, terwijl de verdiensten enorm zijn. Deskundigen die zich bezig houden met illegale handel, waaronder onderzoeksbureau TRAFFIC , zeggen dat een tijgervacht tussen de 2.500 en 25.000 dollar op kan brengen. De lichaamsdelen van een tijger zouden ruim 10.000 dollar opleveren, waarbij de botten alleen al honderden dollars per kilo waard zijn. Het WNF vermoedt dat tijgers inmiddels zo zeldzaam aan het worden zijn dat handelaren dode tijgers opslaan en bewaren om te speculeren op een hogere prijs door een verdere daling van het aantal tijgers.
Gebeurt er niets om het tij te keren, dan vrezen experts dat alle tijgers in het wild zijn uitgestorven in 2022, het volgende Chinese jaar van de tijger. Om in beeld te brengen met welke problemen het dier kampt, heeft het WNF deze letterlijk in kaart gebracht. Op de landkaart is te zien dat de Bengaalse tijger in India steeds vaker in conflict komt met de mens, hoe illegale houtkap in Rusland het leefgebied van de amoertijger doet slinken, terwijl de palmolie- en papierindustrie hetzelfde effect hebben op het leefgebied van de Sumatraanse tijger in Indonesië.
Om de Amoerpanter en de Siberische tijger zo goed mogelijk te beschermen richtte Michiel Hötte de stichting Tigris op. Tigris organiseert en financiert projecten, waaronder antistroperij, bosbrandbestrijding, educatie, onderzoek, steun aan reservaten en lobby voor betere natuurbeschermingswetgeving.
De 10 belangrijkste 'tijgerproblemen' staan weergegeven op dit kaartje.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor