Jaar van de bruine kiek
• 26-03-2010
• leestijd 2 minuten
Zijn naam betekent letterlijk kuikendief. Maar de grootste der kiekendieven jaagt op allerlei prooien. Van eenden, muizen en konijnen tot vissen en amfibieën.
SOVON Vogelonderzoek Nederland
en
Vogelbescherming Nederland
hebben 2010 uitgeroepen tot het Jaar van de Bruine Kiekendief. Reden is dat we té weinig weten van de zeldzame roofvogel die toch in heel Nederland gezien kan worden. Vermoeden is ook dat de soort de afgelopen jaren is afgenomen, maar zeker is dat niet. Er zijn gewoonweg te weinig officiële tellingen gedaan van de bruine kiekendief. De afgelopen weken kwamen de eerste kieken al weer terug uit Afrika. Maar het merendeel moet natuurlijk nog komen
Zoals van de meeste soorten weten we van deze vogel al behoorlijk wat af, maar eigenlijk toch te weinig. Er bestaan vragen over het voorkomen van de soort in de wintermaanden, de dieetkeuze en het al dan niet broeden in lang niet onderzochte gebieden. Dit zijn vragen waarop de antwoorden niet gemakkelijk te krijgen zijn.
De bruine kiekendief is de grootste kiekendief. Hij is iets groter dan de buizerd, maar met langere vleugels en staart en met een slanker lichaam. Je kunt hem herkennen aan de lage glijvluchten met in ondiepe V omhooggehouden vleugels. Het mannetje bruine kiekendief lijkt wat op het mannetje blauwe kiekendief, maar het mannetje bruine kiekendief heeft een bruine buik. Het vrouwtje is bruin met een roomkleurige kop en keel. Heeft vaak een lichte vlek op de borst.
Iedereen kan meedoen om waarnemingen van bruine kiekendieven door te geven. Zo ontstaat er een goed beeld van de gemiddelde aankomst- en vertrekdatum van bruine kiekendieven in Nederland. Het doorgeven van waarnemingen kan alleen digitaal op waarnemingensites als Waarnemingen, Telmee, Natuurkalender en Trek Tellen.