Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Ivoorhandel bloeit nog steeds in Europa'

  •  
28-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123041.jpg
De handel in illegaal ivoor in Europa floreert nog steeds. Dat is het gevolg van nalatige bestrijding van deze handel.
De organisatie Care for the Wild deed in samenwerking met Save the Elephants onderzoek in Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. Ivoorexperts vonden in totaal meer dan 27.000 ivoren voorwerpen. Op Duitse markten vonden zij de meeste producten, ruim 16.000. Italië kwam er met bijna vijfhonderd het 'beste' vanaf.
Een deel van de gevonden voorwerpen moet als legaal worden beschouwd, omdat ze voor 1947 zijn gemaakt. In 1989 kwam er een verbod op de handel in ivoor, maar de Europese Unie stond producten van voor 1947 wel toe.
De vraag naar ivoor is weliswaar gedaald, maar volgens de organisaties zijn er nog steeds serieuze problemen in de bestrijding van de illegale handel. Kopers kunnen vaak niet zien uit welke periode een product stamt en of het ivoor van gestroopte olifanten komt. Bovendien blijven stropers hun werk doen, zolang er vraag blijft naar ivoor, aldus de experts.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.