Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IVN: Scholen, investeer in een BinnenBos

  •  
18-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
plant-g5629d6437_1920

© Leonardo Iheme via Pixabay

Vandaag is het Fascination of Plants Day, oftewel Wereld Plantendag. Dit jaar is de tiende editie, dus IVN Natuureducatie grijpt de kans om scholen op te roepen te investeren in een ‘BinnenBos’.

Persoonlijke kamerplant

“Met het BinnenBos haal je de natuur het klaslokaal”, volgens IVN. Het concept is bedacht door de organisatie om basisschoolkinderen kennis te laten maken met planten. “Een groen klaslokaal is goed voor het leerklimaat”, aldus IVN. “Planten zorgen namelijk voor een betere concentratie én een hogere waardering voor het klaslokaal.”

Voor 350 euro kunnen scholen een BinnenBos voor één klas aanschaffen. Elke leerling krijgt een persoonlijke kamerplant om te verzorgen. De leerkrachten krijgen toegang tot een e-learning programma met uitgewerkte lessen en praktische filmpjes. De leerlingen leren het ‘bos’ aan te planten, te verzorgen en stekjes op te kweken. Die kunnen daarna worden uitgedeeld, bijvoorbeeld aan een andere klas.

Betere luchtkwaliteit en concentratie

Tot nu toe hebben 130 scholen in Nederland een BinnenBos van het IVN ontvangen. Volgens de organisatie zorgt het ‘bos’ voor een aantoonbaar betere luchtkwaliteit in het lokaal. “Planten in de klas reduceren CO2 tussen de tien en twintig procent.” Ook de concentratie gaat erop vooruit en kinderen zijn minder gestrest. Verder absorberen de planten geluid, waardoor er minder geluidshinder zou worden ondervonden in het lokaal.

Door het verzorgen van een persoonlijke kamerplant krijgen de leerlingen een gevoel van verantwoordelijkheid en ze ondervinden succeservaringen, aldus het IVN. “De schoolplanten in het BinnenBos, zoals de sanseveria en de graslelie, zijn daar wel op uitgekozen. Die kunnen bijna niet dood.” Een groene oase en groene vingers, daar wordt de klas wel leuker van!

Wereld Plantendag

Wereld Plantendag wordt sinds 2012 gehouden op 18 mei. De dag werd aanvankelijk als ‘Europese Plantendag’ geïntroduceerd, maar sinds 2015 wordt het ook buiten Europa gevierd. Het is een initiatief van de European Plant Science Organisation, om aandacht te vragen voor het belang van planten en de plantenwetenschap voor de samenleving.

Bron: IVN

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.