Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Honderden duiven dood in Italië

  •  
07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
duiven-stad_01.jpg
Honderden, mogelijk duizenden duiven zijn in het Italiaanse stadje Faenza dood uit de lucht gevallen. De dode vogels hangen in bomen, liggen in bloemperkjes, op daken en straten. Dat meldden lokale media vrijdag.
De duiven hadden blauwe vlekken in de snavel. Dat zou kunnen duiden op vergiftiging of zuurstoftekort. Een aantal vogels zijn opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek naar de doodsoorzaak.
Eerder vielen ook in de Verenigde Staten zwermen vogels dood uit de lucht. In Arkansas ging het om circa vijfduizend dieren, in Louisiana om vijfhonderd. Mogelijk zijn de zwermen daar in de lucht geraakt door hagel of bliksem. In Zweden stortte een groep kauwen door onbekende oorzaak neer.
Ook zijn op verschillende plaatsen massaal vissen gestorven. In de Amerikaanse staat Maryland kwamen circa twee miljoen vissen om, mogelijk door een plotselinge daling van de watertemperatuur. Eerder werden in de rivier de Arkansas al tienduizenden dode zoetwaterbaarzen gevonden. De autoriteiten daar gaan uit van een ziekte.
In de VS doen inmiddels de wildste geruchten de ronde over de mogelijke oorzaak van de massale sterfte van vogels en vissen. Volgens sommigen zou het einde der tijden nabij zijn. Anderen zoeken de oorzaak in ufo's of complottheorieën die met chemie te maken hebben. Wetenschappers gaan er evenwel van uit dat het om afzonderlijke incidenten gaat en dat de dood van de dieren een natuurlijke of menselijke oorzaak heeft.
Dit soort incidenten komt volgens de autoriteiten overigens vaker voor, in de afgelopen acht maanden al zeker 95 keer in de Verenigde Staten. Veel massale sterftes worden niet doorgegeven, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger ligt. Doordat het nieuws zich tegenwoordig wereldwijd snel verspreidt, worden de incidenten aan elkaar gekoppeld, terwijl de zaken meestal niets met elkaar te maken hebben, stellen onderzoekers.
Bron ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar