Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IUCN: EU-aanpak invasieve soorten nog onvoldoende

  •  
10-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
colorado_kever_larve.jpg
Het plan van de Europese Commissie om problematische niet-inheemse plant- en diersoorten uit te bannen moet op een aantal belangrijke punten worden verbeterd. Dat vinden natuurexperts van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Wetenschappelijk onderbouwd
IUCN wil vooral meer duidelijkheid over de manier waarop de lijst met belangrijkste invasieve soorten wordt samengesteld. “Dit moet wetenschappelijk onderbouwd zijn en niet politiek ingegeven”, vindt Luc Bas, directeur van het IUCN-kantoor in Brussel. “In de commissie die de lijst bepaalt moeten behalve overheidsvertegenwoordigers ook wetenschappers plaatsnemen.”
 
Ziektes
Ook vindt IUCN dat de lijst meer dan het voorgestelde maximum van vijftig soorten zou moeten kunnen bevatten. “In Londen alleen al zijn 76 verschillende invasieve soorten bekend”, zegt Bas. In totaal zorgen in Europa meer dan 1.500 invasieve soorten voor problemen, bijvoorbeeld doordat zij ziektes meebrengen of inheemse soorten verdringen.
 
Tijdig reageren
Volgens de plannen wordt de lijst een keer in de vijf jaar herzien. Erg inflexibel, vindt IUCN. “Dat maakt het moeilijk om tijdig te reageren op nieuwe dreigingen.” Tot slot benadrukt IUCN het belang van voldoende financiële middelen om adequaat in te kunnen grijpen.
Bron: IUCN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.