IUCN: biodiversiteit in problemen
• 27-10-2010
• leestijd 2 minuten
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Op de Rode Lijst van de IUCN 2010 staan 22.634 dier- en plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd. Daarbij zijn al 854 soorten uitgestorven of leven er alleen nog vertegenwoordigers van in gevangenschap. Dat is dinsdag bekend geworden op de VN-Biodiversiteitstop (CBD) in het Japanse Nagoya.
De International Union for the Conservation of Nature heeft de lijst samengesteld op basis van de gegevens van duizenden wetenschappers over de hele wereld. In totaal zijn 55.926 soorten onderzocht; dat zijn er 8249 meer dan vorig jaar.
Het streven om het verlies aan biodiversiteit dit jaar tot staan te brengen, is niet gehaald. Een vijfde van alle soorten gewervelde dieren wordt bedreigd. Elk jaar neemt voor gemiddeld vijftig soorten zoogdieren, vogels en amfibieën de kans op uitsterven toe. Voornamelijk door uitbreiding van landbouw, door houtkap, over-exploitatie en verdringing door soorten die niet van oorsprong in een gebied thuishoren.
Het meest dramatisch is de situatie in Zuid-Oost-Azië. De verliezen daar zijn grotendeels het gevolg van de aanleg van plantages voor de productie van onder meer palmolie en het aanleggen van rijstvelden, beide ten koste van de natuur. Ook de handel in hardhout is een groot probleem, evenals niet-duurzame jacht.
In gedeelten van Midden-Amerika, het tropische deel van de Andes in Zuid-Amerika en Australië gaat het ook niet goed. Oorzaak van deze verliezen is voornamelijk de dodelijke chytridschimmel die amfibieën treft. De infectieziekte chytridiomycose heeft wereldwijd voor het uitsterven van een aantal amfibieënsoorten gezorgd en voor de sterke achteruitgang van vele andere soorten. Deskundigen noemen het de ergste infectieziekte die gewervelden ooit heeft getroffen en een grote bedreiging voor de biodiversiteit.
Ondanks alle sombere uitkomsten en de uitstervingscrisis is er ook een lichtpunt: er kan wat worden gedaan. Uit een dinsdag eveneens op de conferentie gepresenteerd rapport blijkt dat natuurbescherming werkt. De biodiversiteit zou er zonder bescherming 20 procent slechter voorstaan. Hierdoor hebben 64 soorten een betere status. De vroegere en huidige inspanningen zijn echter niet toereikend in verhouding tot de enorme bedreigingen waaraan de natuur is blootgesteld.
Bron: ANP