In Duitse kipfilet zitten veel minder ESBL-bacteriën die resistent zijn voor de meeste gebruikte antibiotica dan Nederlandse. Dat concludeerde de Consumentenbond dinsdag. De bond testte kipfilet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten.
Zo krijgt prijsvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse. Mogelijk komt het doordat in Nederland meer antibiotica wordt gebruikt dan in andere landen in de Europese Unie.
Risico
De bacterie zat volgens de test wel op bijna alle geteste kipfilet (99,3 procent). Biologische kip kwam wat beter uit de test dan de niet-biologische variant (97 procent). Het is niet duidelijk wat het risico is van de ESBL's. Ook over veilige grenzen is nog niets bekend.
Ongenuanceerd beeld
Het Productschap Pluimvee & Eieren vindt dat de Consumentenbond in haar artikel een nogal ongenuanceerd beeld geeft van de Nederlandse sector. De bond besteedt volgens het productschap te weinig aandacht aan de rol van consumenten. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, moeten ze bij de bereiding van kip het vlees onder meer door en door verhitten en goed gaar laten worden. Dan is het eten ervan veilig, aldus het productschap. ,,De pluimveesector communiceert dit altijd aan de consument, ook via de verpakking van het product.''