Multiresistente bacteriën in vis uit Azië
• 07-11-2014
• leestijd 1 minuten
In ruim de helft van de vis en garnalen uit Zuidoost-Azië zitten multiresistente bacteriën. Dat ontdekte Wakker Dier na een steekproef bij 43 visproducten van groothandels en supermarkten. Grootschalig gebruik van antibiotica in viskwekerijen is de oorzaak, stelt Wakker Dier.
Gevaarlijk
In één geval werd de gevaarlijke ESBL-bacterie gevonden, dat was bij garnalen uit Vietnam. Bij vlees (kipfilet, biefstuk en kalfsvlees) wordt die bacterie wel vaker gevonden, maar bij vis is het volgens Wakker Dier de eerste keer in ons land.
Voor de steekproef zijn garnalen, tilapia en pangasius in een laboratorium onderzocht.
Multiresistente bacteriën, zoals ESBL, kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werkt. Vlees en vis goed doorbakken vermindert de kans op besmetting.
Update:
Kweekvis wordt vanaf nu, net als vlees, gecontroleerd op multiresistente bacteriën. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag gevraagd om vis daarop ,,expliciet te monitoren.''
Bron: ANP