Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Multiresistente bacteriën in vis uit Azië

  •  
07-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1435498_12607709.jpg
In ruim de helft van de vis en garnalen uit Zuidoost-Azië zitten multiresistente bacteriën. Dat ontdekte Wakker Dier na een steekproef bij 43 visproducten van groothandels en supermarkten. Grootschalig gebruik van antibiotica in viskwekerijen is de oorzaak, stelt Wakker Dier.
Gevaarlijk
In één geval werd de gevaarlijke ESBL-bacterie gevonden, dat was bij garnalen uit Vietnam. Bij vlees (kipfilet, biefstuk en kalfsvlees) wordt die bacterie wel vaker gevonden, maar bij vis is het volgens Wakker Dier de eerste keer in ons land.
Voor de steekproef zijn garnalen, tilapia en pangasius in een laboratorium onderzocht.
Multiresistente bacteriën, zoals ESBL, kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werkt. Vlees en vis goed doorbakken vermindert de kans op besmetting.
Update:
Kweekvis wordt vanaf nu, net als vlees, gecontroleerd op multiresistente bacteriën. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag gevraagd om vis daarop ,,expliciet te monitoren.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor