Vroege Vogels

Milieulobby: Brussel kleedt regeling chemicaliën uit _01_07_2005

  •  
01-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_120924.jpg
De milieulobby in Europa beschuldigt Europees commissaris Verheugen (industriebeleid) ervan een regeling voor de bescherming tegen gevaarlijke chemicaliën fors uit te kleden. Europees milieucommissaris Dimas zou door Verheugen onder druk zijn gezet om een veel minder vergaande regeling te accepteren, betoogden Greenpeace, Friends of the Earth en twee kleinere milieuorganisaties vrijdag in een verklaring.
De zogeheten Reach-richtlijn zou erin voorzien dat over 30.000 soorten chemicaliën verplicht informatie beschikbaar komt, om een betere bescherming van de volksgezondheid te kunnen garanderen. Volgens de milieuorganisaties heeft Verheugen onder druk van de chemische industrie de voorstellen zo uitgekleed dat er nog maar voor 5000 chemicaliën een informatieverplichting komt. Zij baseren zich daarbij op bronnen binnen de Europese Commissie.
Europa discussieert al ruim drie jaar over Reach. In principe zou er dit jaar een besluit over moeten vallen. Daarvoor moet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wel eerst met een nieuw voorstel komen. Groot-Brittannië streeft als huidig EU-voorzitter wel naar een besluit tegen het einde van dit jaar.
,,De chemische industrie heeft een hekel aan de Reach-voorstellen, omdat zij nu duidelijkheid moeten verschaffen over vieze chemicaliën'', stelde Greenpeace-woordvoerster Haiama-Neurohr vrijdag in de verklaring. ,,Verheugen wil de discussie nu doen opschuiven in een meer vervuiler-vriendelijke richting.'' Volgens de woordvoerder van Verheugen is Dimas niet onder druk gezet om in te stemmen met een afzwakking van Reach. ,,Binnen de Europese Commissie wordt nog steeds eendrachtig samengewerkt.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.