Zeehondencrèche Pieterburen breidt uit
• 15-04-2005
• leestijd 2 minuten
Zeehondencrèche Pieterburen gaat uitbreiden. Er komen drie nieuwe bassins en enkele quarantaineruimtes bij, en het buitenverblijf krijgt een overkapping. Een nieuwe zuiveringsinstallatie beperkt het watergebruik met eenderde, zei oprichtster Lenie 't Hart maandag.
Tijdens de eerste fase wordt het nieuwe zuiveringssysteem geïnstalleerd. Dat scheelt de zeehondenopvang 20.000 euro per jaar. Door hergebruik is er minder water nodig en is er minder lozing. De installatie krijgt een biologisch (bacteriën) filter. De eerste fase moet dit jaar klaar zijn.
In de tweede fase is het buitenplateau aan de beurt. Dat wordt dichtgemaakt. Het gebeurt in de winter geregeld dat het binnen vol is en mensen door het slechte weer of de harde wind niet naar buiten kunnen, aldus 't Hart. De uitbreiding kost een half miljoen euro. De zeehondencrèche is druk bezig met het zoeken naar financiën. 't Hart hoopt het geld bijeen te brengen via subsidies.
Het aantal ernstig zieke zeehonden neemt nog steeds toe, zei 't Hart maandag. Dat komt niet meer door de hoeveelheden pcb's (polychloorbifenylen) in het water en daarmee in het eten van de zeehonden en andere zeedieren. Het vermoeden bestaat dat weekmakers (ftalaten) en broomverbindingen (zoals vlamvertragers) nu de boosdoeners zijn. Chemische stoffen als pcb's tasten het immuunsysteem aan, waardoor jonge dieren extra vatbaar zijn voor ziektes.
Naast de toenemende vervuiling speelt overbevissing de zeehonden parten. De Deense industrievisserij vangt veel vissen zoals zandspieringen, het eten van veel zeedieren, waaronder zeehonden en kabeljauwen. De Denen maken van de vissen meel voor diervoeding.
Binnen twee tot drie maanden zijn de resultaten bekend van onderzoek dat in Japan is uitgevoerd naar de sterfte onder zeehonden. Eind 2002 zijn meer dan duizend stoffelijke overschotten van zeehonden naar Japan overgebracht, om de doodsoorzaak te achterhalen. Viroloog Ab Osterhaus coördineert de resultaten van dit onderzoek.
Bron: ANP