Vroege Vogels

Namibië telt dikhuiden met afluisterapparatuur

  •  
11-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123041.jpg
Afluisterapparatuur waarmee Amerikaanse militairen meer dan dertig jaar geleden de bewegingen van hun vijandelijke troepen in Vietnam volgden, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het Namibische nationale park Etosha gebruikt de apparaatjes om de bewegingen van olifanten in kaart te brengen.
Volgens onderzoeker Jason Wood van de universiteit in de Amerikaanse stad Stanford kunnen de bewegingen en omvang van olifantenkuddes zo beter in de gaten worden gehouden. Wood schreef dat in de Britse Journal of Applied Ecology.
De afluisterapparatuur pikt niet alleen de geluiden van de dikhuiden op, maar ook die van andere grote zoogdieren als giraffes en leeuwen. Bovendien kunnen ook menselijke bewegingen zo in de gaten worden gehouden, waardoor het nationaal park stropers hoopt te kunnen snappen.
Traditioneel volgde het nationaal park de olifantenkuddes door hun uitwerpselen te tellen of ze te bekijken vanuit vliegtuigen, wat moeilijk is door de dichte begroeiing in het gebied.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.