Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom is natuur links?

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Linksofrecht

Is natuur nu links of rechts?

© Pixabay

Terwijl het Nederlandse kabinet wil schrappen in beschermde natuur en boeren provinciehuizen bestormen vanwege de stikstofproblematiek vraagt historicus Dik van der Meulen zich af hoe het kan dat natuur zo enorm politiek is geworden. Is het puur en alleen een links thema? Hoe was dat vroeger? En is de natuur beter af bij de progressieve partijen? Zijn essay ‘is natuur links?’ geeft antwoord op deze actuele vragen.

Natuur voor de rijken

Rond 1900 was de natuur in elk geval niet politiek, zegt Van der Meulen. De beroemde schoolmeester en natuurvorser Jac. P. Thijsse, die rond deze tijd actief was, was bijvoorbeeld juist apolitiek. De natuurbeweging die toen opkwam was vooral elitair. Kort door de bocht: natuur was lang vooral voor de rijken. Voor de gegoede burgerij. Pas met de opkomst van de ‘linkse’ arbeidersbeweging, werd natuur onderdeel van de volksverheffing. Ook de gewone man en vrouw moesten de natuur in.

Bleker

Volgens Van der Meulen zegt een politieke kleur niet per definitie iets over de vraag of er wel of geen aandacht is voor de natuur. Zo wordt de ‘rechtse’ ex-VVD minister van VROM Pieter Winsemius nog altijd geroemd vanwege zijn strijd voor betere milieuwetgeving. Na zijn ministerschap werd hij zelfs voorzitter van Natuurmonumenten.

Maar er is één naam vrijwel in de hele natuurwereld slecht valt. Henk Bleker, de CDA Staatssecretaris van landbouw tijdens het eerste kabinet-Rutte. Met een pennenstreek zorgde de ‘rechtse’ bewindsman voor een bezuiniging van maar liefst 60% op natuur.

Dik van der Meulen

Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III kreeg in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn boek ‘De kinderen van de nacht’ werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2017.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.