Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Is een claim over duurzaam eten en drinken niet terecht? Meld het dan!

  •    •  
27-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1254 keer bekeken
  •  
supermarkt_pixabay

© Pixabay

Klimaatvriendelijk vlees of melk van blije koeien. We kennen ze allemaal. Duurzaamheidsclaims op verpakkingen en advertenties van voedingsmiddelen. De organisatie Questionmark gaat dit soort beweringen over voedselproducten onderzoeken en opent daarom vandaag het Meldpunt Duurzaamheidsclaims. Iedereen kan daarop een melding doen.

Questionmark onderzoekt vervolgens of de claims wel terecht zijn. Bij mogelijke onterechte claims dienen zij een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de zomer van 2024 brengt de organisatie een rapport uit over dit onderzoek.

Meldpunt voedselclaims

Het onderzoeksbureau Questionmark doet al jaren onderzoek naar de producten in de schappen van de supermarkt. Zo blijkt dit voorjaar dat de grootgrutters te weinig weten van de toeleveranciers van hun spullen om mogelijke mensenrechtenschendingen te kunnen voorkomen. En in 2021 bleek dat supermarkten gemiddeld weinig doen om het aandeel diervriendelijkere producten, zoals vlees, zuivel en eieren met Beter Leven Keurmerk, te vergroten.

Bijna alle supermarkten, met uitzondering van Ekoplaza, legden destijds de verantwoordelijkheid voor meer diervriendelijkere producten grotendeels bij hun klanten. Dit bleek uit de Superlijst Dierenwelzijn, die Questionmark publiceerde. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

ptamerus
ptamerus28 nov. 2023 - 8:53

Zodra wij gaan stoppen met zinloze Engelse benamingen toe te passen zoals>Questionmark en claims . Ga ik meedoen. P.Tamerus