Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Is de sector klaar voor statiegeld op blikjes?

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Blikjes

© Pixabay

Het statiegeldsysteem voor blikjes moet gewoon op 31 december dit jaar worden ingevoerd, vindt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Heijnen vindt het "zeer teleurstellend" dat de sector heeft aangegeven die datum niet te halen. Ze wil met de sector om tafel om te zorgen dat de ingangsdatum van 31 december alsnog wordt gehaald.

Boete

De staatssecretaris wijst erop dat de datum van 31 december is vastgelegd in de wet, die in februari vorig jaar is aangenomen. Dat was volgens Heijnen "bewust vroeg, zodat het bedrijfsleven ruim de tijd had. De invoeringsdatum staat dus vast." Mocht het de sector niet lukken om het systeem gereed te hebben op de vastgestelde datum, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen.

Tekorten

Volgens de organisatie Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die samen met supermarkten en brancheverenigingen werkt aan het systeem, is 31 december niet haalbaar vanwege personeels- en grondstoffentekorten. De organisatie denkt dat 1 april volgend jaar wel gaat lukken. Dan moeten de 17.000 innamepunten gereed zijn, zodat alle 2 miljard blikjes die Nederland jaarlijks gebruikt daar kunnen worden ingeleverd.

Op blikjes komt 0,15 euro statiegeld zodra het systeem ingaat. Met de maatregel wil het kabinet het aandeel blik in zwerfafval sterk verminderen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.