Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Iraanse cheetaonderzoekers in de cel, kruidengeneeskunde, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cheeta - publiek domein

Foto van een cheeta

© Bron: papaya45

Iraanse natuurbeschermers achter tralies

Ze doen al jarenlang onderzoek naar de ernstig bedreigde Aziatische cheeta. Tot ze eind vorig jaar werden opgepakt. Negen Iraanse natuurbeschermers werden vastgezet door de Islamitische Revolutionaire garde. De verdenking: ‘het zaaien van corruptie op aarde’. met andere woorden spionage. Een van de negen is in zijn cel overleden. Zelfmoord zeggen de autoriteiten. Maar daar wordt sterk aan getwijfeld. De wereldberoemde Nederlandse fotograaf Frans Lanting werkte samen met de Iraanse cheetaonderzoekers en weet zeker dat ze onschuldig vast zitten. Kom in actie en tweet met #FreeIranianConservationist en help dit onrecht onder de aandacht te brengen.

Historia Naturalis, van Marcel de Cleene

Absintalsem, zwarte nachtschade, gewone duivekervel…de namen van deze kruiden nodigen niet meteen uit om er wat van te eten. En toch spelen ze al eeuwenlang een belangrijke rol in de reguliere geneeskunde, tot op de dag van vandaag. Het is te lezen in het net verschenen naslagwerk Historia Naturalis van Marcel de Cleene



Hoogvenen

Ooit bestond Nederland voor een groot deel uit hoogveen, meer dan één miljoen hectare. Daar is nog maar een fractie van over. Wetenschappers en onderzoekers hebben nu alle natuurhistorische kennis gebundeld in een lijvig boek over hoogvenen. Voor het eerst, want zo’n naslagwerk was er nog niet. Het boek Hoogvenen, onder redactie van Ab Grootjans en André Jansen, is een naslagwerk voor beheerders, onderzoekers, beleidsmakers en liefhebbers die willen weten hoe het bijzondere biotoop van de hoogvenen werkt en hoe deze succesvol beheerd en behouden kan worden. Let op, de reportage gaat verder naar de muziek.

Fenolijn 035-6711338

Sneeuwklokjes en andere winterbloeiers, duizenden spreeuwen en bomen in de knop.
Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder nog een bijzondere waarneming van een koereiger. Een uit Afrika afkomstige reigersoort, die de laatste jaren in Nederland steeds regelmatiger wordt gezien.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

iran, fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.