Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Inzet giftig glyfosaat in bestrijding Japanse duizendknoop

22 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Duizendknoop

© Duizendknoop, bron: pixabay

Gemeente Amersfoort wil de Japanse duizendknoop bestrijden met het chemische middel roundup. De Japanse duizendknoop werd vroeger door tuinliefhebbers gezien als een mooie sierplant.
Die status heeft hij allang verloren. Uit elke stengel of wortel van de duizendknoop kan een nieuwe plant groeien. De plant kan door muren en asfalt heen en verdringt vrijwel alle andere planten. Het middel is voor gemeenten verboden om te gebruiken, gemeente Amersfoort maakt hiervoor een uitzondering. 

Bestrijding met chemische stof glyfosaat

Net als andere chemische middelen is roundup slecht voor het milieu. Het middel dient ingespoten te worden in de stengel. Het middel remt een belangrijk enzym in de plant waardoor hij van binnenuit vergaat. Deze methode werkt erg effectief en wordt breed gebruikt als bestrijdingsmiddel binnen de land- en tuinbouw. De glyfosaat in roundup is echter schadelijk voor de gezondheid van mensen, planten en dieren. 

Alternatieve bestrijding

Er is onderzoek gedaan door gemeente Amersfoort naar alternatieve bestrijding. Hierbij is gekeken naar bestrijding met het ecologische bestrijdingsmiddel Ultima. De resultaten zijn wisselend. Daarnaast zijn maaien, begrazen en het afgraven van de plant onderzocht. Een andere methode is het afdekken van de plant. Hierdoor krijgt de plant geen zonlicht en kan deze niet of minder groeien. Gemeente Amersfoort heeft na experimenten met deze methodes toch besloten gebruik te gaan maken van roundup. 

Inzet Japanse bladvlo

Een ander alternatief dat goed heeft gewerkt in Engeland is de introductie van de Japanse bladvlo. Deze soort zou een biologische beheerser kunnen zijn. De vlo komt alleen voor op de duizendknoop. Hij maakt de plant niet dood maar zwakt hem dusdanig af dat de plant zich niet kan uitbreiden. De vlo kan niet goed tegen kou en sterft hoogstwaarschijnlijk in de winter. Door het milder worden van de winters in Nederland kan de vlo de winter mogelijk overleven waardoor deze soort weer uitgeroeid moet worden. 
Bron: NPO, AD

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.