Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Invoer van schadelijke 'exoten' wordt verboden

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waternavel.jpg

© Door agressief groeiende grote waternavel is deze vaart dichtgeslibd.

Er komt een Europees verbod op de invoer van en handel in schadelijke exotische planten en dieren. Mede op initiatief van Nederland is dit tot stand gekomen. De Europese Commissie gaat een lijst opstellen van dieren en planten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, zoals de Pallas-eekhoorn, de Amerikaanse brulkikker of de grote waternavel-plant. Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend gemaakt.
Exoten
Exoten zijn planten en dieren die door de mens bewust of onbewust naar Nederland zijn meegenomen en zich zelfstandig in de natuur handhaven. Schade ontstaat bijvoorbeeld doordat uitheemse planten en dieren zo snel groeien dat binnenlandse soorten onvoldoende licht, (nest-)ruimte of voedsel overhouden, ziek worden of zelfs uitsterven.
Dijksma: ‘Wij bestrijden al jaren exotische planten en dieren die schade veroorzaken, maar als ieder EU-land dat anders aanpakt, dan blijft het dweilen met de kraan open. Nu kunnen we samen optrekken’, aldus staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.
Risico
Als ook consumenten weten welke risico's sommige exoten met zich meebrengen, kunnen ze zelf schade aan de natuur helpen voorkomen. Bij schadelijke exoten is het van belang te voorkomen dat ze zich in Nederland kunnen vestigen. Zo is het beter om bij tuincentra gekochte waterplanten en vissen voor vijvers en aquaria niet uit te zetten in de vrije natuur.
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.