Vroege Vogels

Invasie tweekleurige vleermuizen

  •    •  
29-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweekleurige vleermuis Erik Korsten

© Fotograaf: Erik Korsten

In Nederland worden deze septembermaand overal tweekleurige vleermuizen gemeld. Het gaat vooral om vondsten van nog levende dieren in en om woningen. De vrijwilligers van Vleermuiswerkgroep Nederland en vleermuisopvangen hebben er hun handen vol aan.
De tweekleurige vleermuis komt voor van Centraal- en Oost-Europa tot in Azië. In het najaar worden soms trekkende exemplaren van dit schitterende, enigszins geblondeerde, dier in Nederland waargenomen. Het zijn doorgaans kleine aantallen in augustus en september, zodat de tweekleurige vleermuis bij ons als een schaarse doortrekker wordt bestempeld.

Invasie

Dit jaar lijkt anders te verlopen dan gebruikelijk. Er is sprake van een heuse invasie met opvallend veel meldingen van tweekleurige vleermuizen in alle uithoeken van het land. Bijvoorbeeld op Schiermonnikoog waar er één uit een parasol viel toen die werd opengeklapt, of in het Limburgse Stein, waar een exemplaar de slaapkamer in vloog. Het bijzondere is dat de meldingen niet alleen van het kustgebied komen, maar ook meer uit het binnenland, zoals Zwijndrecht en Tilburg.
Tekst: André de Baerdemaeker, Vleermuiswerkgroep Nederland
foto: Erik Korsten
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.