Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Invasie van tweekleurige vleermuizen

29 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
tweekleurige-vleermuis-Tim-Visser

© Tweekleurige vleermuis - Tim Visser

In Nederland worden deze septembermaand overal tweekleurige vleermuizen gemeld. Het gaat vooral om vondsten van nog levende dieren in en om woningen. De vrijwilligers van Vleermuiswerkgroep Nederland en vleermuisopvangen hebben er hun handen vol aan.
De tweekleurige vleermuis komt voor van Centraal- en Oost-Europa tot in Azië. In het najaar worden soms trekkende exemplaren van dit schitterende, enigszins geblondeerde, dier in Nederland waargenomen. Het zijn doorgaans kleine aantallen in augustus en september, zodat de tweekleurige vleermuis bij ons als een schaarse doortrekker wordt bestempeld.

Invasie

Dit jaar lijkt anders te verlopen dan gebruikelijk. Er is sprake van een heuse invasie met opvallend veel meldingen van tweekleurige vleermuizen in alle uithoeken van het land. Bijvoorbeeld op Schiermonnikoog waar er één uit een parasol viel toen die werd opengeklapt, of in het Limburgse Stein, waar een exemplaar de slaapkamer in vloog. Het bijzondere is dat de meldingen niet alleen van het kustgebied komen, maar ook meer uit het binnenland, zoals Zwijndrecht en Tilburg.
Binnenkort meer over deze vleermuis in Vroege Vogels Radio en TV.
Tekst: André de Baerdemaeker, Vleermuiswerkgroep Nederland

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.