NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Invasie van het Naardermeer

5 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Rode Amerikaanse rivierkreeft

© Rode Amerikaanse rivierkreeft. Fotograaf: gilles147

Zoals vele ander natuurgebieden in Nederland kampt ook het Naardermeer met de bedreiging door invasieve exoten. Zo is de Amerikaanse rivierkreeft dit jaar opgerukt naar het Naardermeer en breidt de zwarte appelbes ook enorm uit in het gebied.De zwarte appelbes (inheems in de VS) werd rond de twintig jaar geleden voor het eerst in het Naardermeer gesignaleerd.  In die jaren was er bomenkweker vlak naast het Naardermeer gevestigd. Die kweekte ook appelbessen voor de verkoop. De spreeuwen waren dol op de besjes, aten hun buikje vol en vlogen naar het Naardermeer om daar te slapen en de pitten uit te poepen.

Watercrassula

Na de zomervakantie in 2018 ontdekte boswachter Luc Hoogenstein ook een grote nieuwe haard van late Guldenroede. Ook de Japanse duizendknoop en de watercrassula rukken op in het gebied. Maar ook de rode Amerikaanse rivierkreeft weet het Naardermeer te vinden. Met name in de natte periodes zoekt hij op land naar nieuw leefgebied. 

Visarend

Sinds eind september zijn er ook twee visarenden te zien in het Naardermeer, een volwassene en een jong.  Genoeg vis, helder water en veel rust, maakt het Naardermeer tot een ideale leefplek voor deze vogel. Broeden doet het dier nog niet in het Naardermeer, er staat wel al een kunstnest klaar in het gebied.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.