Vroege Vogels

Internationale wetenschappers presenteren samen masterplan voor insectenherstel

  •  
07-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
NIOO1_RS

© NIOO

Het is geen geheim meer dat het niet goed gaat met de insectenpopulatie. Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen. Hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel staat deze week in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution. Met veel tips voor goede voornemens voor dit jaar tot aan lange-termijn oplossingen wereldwijd.
 
Het doel is om snel met ‘insectenherstel’ te starten, zegt initiatiefnemer en hoogleraar Jeff Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Overal ter wereld nemen de bewijzen toe dat insectensoorten te lijden hebben van verschillende soorten stress door menselijk toedoen: het verlies en de versnippering van leefgebied, vervuiling, invasieve soorten, klimaatverandering en overmatig oogsten. “Als wetenschappers willen we alle kennis beschikbaar stellen, zodat dit samen met beheerders, beleidsmakers en alle andere betrokkenen in actie kan worden omgezet.”

Van roofdier tot bestuiver

“Het nieuwe is, dat we strategisch denken,” legt Harvey uit. De ‘road map’ leidt niet alleen naar insectvriendelijke doelen op de korte, maar ook op de onmisbare lange termijn. Meer dan 70 experts uit alle werelddelen bundelden hun krachten, zoals schrijver Dave Goulson (Een verhaal met een angel) en onderzoeker Hans de Kroon die betrokken was bij de bekende studie over de enorme achteruitgang bij insecten net over de grens.

Met onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit, Naturalis, de Vlinderstichting en Wageningen University & Research is Nederland zeer goed vertegenwoordigd.

Zowel het aantal als de diversiteit en de biomassa staan vaak onder druk bij insecten. En dat geldt voor insecten met allerlei rollen: van roofdier(tje) tot bestuiver. De wetenschappers stellen dat “insecten van vitaal belang zijn voor een grote verzameling aan diensten van de natuur, waarvan sommige onmisbaar zijn voor de voedselproductie en de veiligheid. Zoals het bestrijden van ziekten en plagen.”

Actie

Een aantal acties kan al meteen van start gaan, zonder eerst op nieuwe kennis te wachten. Op de middellange termijn zijn er experimenten nodig om duidelijk te krijgen welke stressfactoren wat precies veroorzaken. En om de kennis in gebieden te vergroten, waar tot nu toe weinig tot niets van bekend is. “Parallel daaraan kunnen gerichte zoektochten in collecties van musea bijvoorbeeld belangrijke gaten in onze kennis oplossen, zoals over de biodiversiteit van insecten in het verleden.”

Lange-termijn acties tenslotte, zijn het aangaan van publiek-private samenwerking en het creëren van duurzame financieringsmogelijkheden: om het blijvende herstel en de inrichting van leefgebied voor insecten te regelen. Gecombineerd met een internationaal monitoringsprogramma waarbij mensen allemaal dezelfde methode gebruiken en dat gedurende langere tijd. “Op die manier kunnen we eindelijk goed vergelijken hoe het met de insecten wereldwijd gaat.”

Bron: NIOO

Meer over:

insecten, nioo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

omatine
omatine7 feb. 2020 - 17:24

Iedereen kan zelf gratis bijdragen: weg met de bladblazers, stengels van uitgebloeide planten tot (laat) in het voorjaar laten staan, poeltje in de tuin (al is het maar een metselkuip), tegels eruit, planten er in... Als je door het dorp fietst dan is het treurig om te zien dat de meeste tuinen net 'woestijnen' zijn: paar struikjes erin, verder grind of keurig van al het (on)kruid ontdaan. Er bloeit nauwelijks iets, er staan alleen maar exoten in. Nederland moet minder netjes en aangeharkt worden! 

johcor10
johcor108 jan. 2020 - 17:00

Strategie en masterplan, van onmiskenbaar grote betekenis. Ik ken de nadere detaillering onvoldoende, maar waag het erop een suggestie te doen. In tal van energiebesparingsplannen en - praktijken wordt gepleit voor spouwmuur isolatie, bijvoorbeeld door het inbrengen van "pur". Van belang is na te gaan welke insecten(soorten) permanent of tijdelijk onderdak vinden in spouwmuren. In de zuidelijke spouw van mijn huis bivakkeren in de winterperiode vele honderden Lieveheersbeestjes. Elk nieuw lente-zomerseizoen komen ze tevoorschijn en zetten koers naar de natuur; om in het najaar terug te keren voor overwintering. Ze zijn hier van harte welkom. Suggestie: zoals er speciale "mussen pannen" bestaan voor dakbedekking stel ik voor om bij de bouw van spouwmuren verblijf accommodatie voor insecten te plannen. Een kleine moeite, kost nagenoeg niks en heeft mogelijk een grote impact. Van belang is eerst te onderzoeken welke insecten(soorten) hierbij baat hebben. Nou, de Lieveheersbeestjes zijn dankbaar. Zonnepanelen, aardwarmte, mussenpannen, insectenverblijf...………. Doen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.