© NIOO
Iedereen kan zelf gratis bijdragen: weg met de bladblazers, stengels van uitgebloeide planten tot (laat) in het voorjaar laten staan, poeltje in de tuin (al is het maar een metselkuip), tegels eruit, planten er in... Als je door het dorp fietst dan is het treurig om te zien dat de meeste tuinen net 'woestijnen' zijn: paar struikjes erin, verder grind of keurig van al het (on)kruid ontdaan. Er bloeit nauwelijks iets, er staan alleen maar exoten in. Nederland moet minder netjes en aangeharkt worden!
Strategie en masterplan, van onmiskenbaar grote betekenis. Ik ken de nadere detaillering onvoldoende, maar waag het erop een suggestie te doen. In tal van energiebesparingsplannen en - praktijken wordt gepleit voor spouwmuur isolatie, bijvoorbeeld door het inbrengen van "pur". Van belang is na te gaan welke insecten(soorten) permanent of tijdelijk onderdak vinden in spouwmuren. In de zuidelijke spouw van mijn huis bivakkeren in de winterperiode vele honderden Lieveheersbeestjes. Elk nieuw lente-zomerseizoen komen ze tevoorschijn en zetten koers naar de natuur; om in het najaar terug te keren voor overwintering. Ze zijn hier van harte welkom. Suggestie: zoals er speciale "mussen pannen" bestaan voor dakbedekking stel ik voor om bij de bouw van spouwmuren verblijf accommodatie voor insecten te plannen. Een kleine moeite, kost nagenoeg niks en heeft mogelijk een grote impact. Van belang is eerst te onderzoeken welke insecten(soorten) hierbij baat hebben. Nou, de Lieveheersbeestjes zijn dankbaar. Zonnepanelen, aardwarmte, mussenpannen, insectenverblijf...………. Doen!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.