Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Internationale klimaattop vanuit Nederland

24 jan 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
416 keer bekeken
Waddenzee_pixabay

© Pixabay

Hoe gaan we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen? En wie gaat dat betalen? Deze vragen staan centraal op de grote internationale (online) klimaattop, die Nederland vanaf maandag organiseert. Met wereldleiders als bondskanselier Angela Merkel en VN-baas António Guterres. In Vroege Vogels een gesprek met Patrick Verkooijen. Hij is hoogleraar klimaatadaptatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens de directeur van het Global Center on Adaptation, dat betrokken is bij de top.

Stijgende zeespiegel

Het is geen toeval dat deze klimaattop in Nederland wordt gehouden. Ons land heeft met zijn Deltawerken en projecten als Ruimte voor de Rivier een geschiedenis waarin de strijd wordt aangegaan tegen het wassende water. Twee jaar geleden is Bangladesh met behulp van Nederlandse expertise aan de slag gegaan met een deltaplan om het laagliggende land robuuster te maken tegen klimaatverandering.

Oplossingen

Hoe maak je steden klimaatbestendig? Hoe maak je de landbouw weerbaar tegen droogte en verzilting? En hoe kan je de natuur inzetten om de kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Dit soort vragen komen maandag aan bod op de klimtop. Een stad die al jaren bezig is om zichzelf weerbaar te maken tegen klimaatverandering is Rotterdam. In 2013 lanceerde de gemeente een zogeheten adaptatiestrategie. En sindsdien heeft de stad er regentuinen, waterpleinen, groene daken en gevels maar ook onzichtbare ondergrondse wateropvang, bijgekregen.

Oproep

Niet alleen het verminderen van broeikasgassen kost geld. De wereld aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering is minstens even duur. Volgens het Global Center on Adaptation moet er misschien wel zo’n 300 miljard dollar uitgetrokken worden. Dat is een veelvoud van wat er nu beschikbaar is aan middelen. Dat staat in een rapport dat het Global Center vrijdag heeft uitgebracht. Volgens het rapport is klimaatverandering een nog grotere bedreiging dan de huidige corona-crisis. Oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is betrokken bij het Global Center. Hij trekt ook een vergelijking met corona: ‘er is geen vaccin om het klimaatprobleem op te lossen’.

Nobel

De economie van de toekomst moet gericht zijn op het voorkomen van een klimaatcrisis. Deze oproep doen vijf Nobelprijswinnaars vrijdag in een manifest, dat is ondertekend door drieduizend wetenschappers uit meer dan honderd landen. Volgens het stuk kunnen de kosten van natuurrampen door klimaatverandering in 2040 al zijn opgelopen tot tientallen biljoenen euro’s.

Global Center on Adaptation

Na tientallen klimaattoppen over het bestrijden van broeikasgassen is dit de eerste grote top die gaat over de aanpassing aan de gevolgen van de wereldwijde opwarming. De top (CAS 2021) wordt mede georganiseerd door het Global Center on Adaptation. Dat is een internationale organisatie, die als doel heeft om klimaatadaptatie in de wereld te versnellen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
Theo Huitema22 jan 2021 - 14:54

mooie foto

avatar
schilderes25 jan 2021 - 15:18

Ik wist al in de 80er jaren dat het klimaat ging opwarmen. Sterker nog: Shell en consorten wisten dat ook. We hadden dus wat sneller moeten beginnen, dan was het niet zo duur geworden. Hoe langer we wachten hoe duurder het wordt.
Ik blijf natuurlijk doen wat ik kan, zoals ik dat al ongeveer 50 jaar doe, maar de moed heb ik opgegeven. Voor de mensheid vind ik dat prima: ik wilde alleen maar dat 'we' niet zoveel dieren en diersoorten zouden meeslepen in onze val.
Dat van Nieuwenhuizen deze top voorzit is een lachertje, met haar vliegveldpolitiek en haar verwoesting van Amelisweerd. Maar ja; het is verkiezingstijd.