Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Internationaal reddingsplan insecten

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grote wolbij

© Grote wolbij. Fotograaf: henk1949

Een afname van 75% van onze insecten. Nieuws dat vorig jaar insloeg als een ecologische bom. Na de eerste schrik is nu de vraag: hoe krijgen we ze weer terug? Over die vraag bogen ruim 70 wetenschappers uit 21 landen zich. En deze maand presenteerden zij hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel.

Plan van aanpak

Een heel breed plan van aanpak: vol goede voornemens voor dit jaar maar ook een aantal lange-termijn oplossingen. Centraal staat het monitoren van de insecten. Want pas als dat beter gedaan wordt, is het pas mogelijk om écht tot conclusies te komen over de oorzaken van het verdwijnen van deze diersoort.

Wereldwijd

Insecten zijn gedaald in zowel hun aantallen als in hun diversiteit. En dat terwijl wij ze zo hard nodig hebben, als bestuiver, als voedsel voor onze vogels maar ook als roofdier. Overal ter wereld gaat het slecht met insecten. Er lijkt geen land en geen insectensoort de dans te ontspringen. Als er niet snel ingegrepen wordt dan eindigen we mogelijkerwijs allemaal als China: waar de appelbomen met een kwastje worden bevrucht omdat de bestuivers verdwenen zijn.

Meer over:

insecten, wetenschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.