Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Internationaal reddingsplan insecten

17 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Grote wolbij

© Grote wolbij. Fotograaf: henk1949

Een afname van 75% van onze insecten. Nieuws dat vorig jaar insloeg als een ecologische bom. Na de eerste schrik is nu de vraag: hoe krijgen we ze weer terug? Over die vraag bogen ruim 70 wetenschappers uit 21 landen zich. En deze maand presenteerden zij hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel.

Plan van aanpak

Een heel breed plan van aanpak: vol goede voornemens voor dit jaar maar ook een aantal lange-termijn oplossingen. Centraal staat het monitoren van de insecten. Want pas als dat beter gedaan wordt, is het pas mogelijk om écht tot conclusies te komen over de oorzaken van het verdwijnen van deze diersoort.

Wereldwijd

Insecten zijn gedaald in zowel hun aantallen als in hun diversiteit. En dat terwijl wij ze zo hard nodig hebben, als bestuiver, als voedsel voor onze vogels maar ook als roofdier. Overal ter wereld gaat het slecht met insecten. Er lijkt geen land en geen insectensoort de dans te ontspringen. Als er niet snel ingegrepen wordt dan eindigen we mogelijkerwijs allemaal als China: waar de appelbomen met een kwastje worden bevrucht omdat de bestuivers verdwenen zijn.

Meer over:

insecten, wetenschap

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar