Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Interesse in natuur heeft stimulans nodig

  •  
02-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
kindnatuur.jpg
Kinderen vinden natuur niet iets dat aansluit bij de dingen waar ze dagelijks mee bezig zijn, maar iets waar ze met ouders of andere begeleiders naartoe gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten waarvoor 7600 kinderen naar hun natuurbeleving werd gevraagd.
Binnen spelen
Een andere boodschap uit het onderzoek is dat kinderen thuis (binnen) spelen saai vinden, maar dat ze wel gestimuleerd willen worden om naar buiten te gaan. Ze wachten dus op een zetje van volwassenen in hun omgeving, maar die weten vaak zelf niet meer hoe fijn het kon zijn om buiten te zijn, aldus Natuurmonumenten, dat vreest voor een generatie die geen band meer voelt met een natuurlijke omgeving.
OERRR
De uitkomst van het onderzoek bevestigt voor de natuurorganisatie het beeld dat kinderen meer ruimte zouden moeten krijgen om de natuur te beleven. Om dat voor elkaar te krijgen, begon Natuurmonumenten eerder het initiatief OERRR.
Beschermen
De inmiddels 65.000 jonge deelnemers krijgen een paar keer per jaar kaarten voor buitenactiviteiten als jezelf bedekken onder bladeren, tegen de wind in hangen of op een omgevallen boom klauteren. Het idee is dat kinderen hun fantasie gebruiken en zichzelf leren vertrouwen. Bovendien willen kinderen die jong een band kregen met natuur die later vaak beschermen.
Zaadbommetjes
Een groep Haagse scholieren luidt dinsdag in Den Haag de OERRR-lente in door op het Lange Voorhout ‘zaadbommetjes’ te gooien die moeten uitgroeien tot bloemen. De leerlingen overhandigen ook het onderzoek van Natuurmonumenten aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur).
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.