Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Interactieve kaart WNF laat druk op Noordpool zien

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1346413_19836676.jpg
Waar komt de kwetsbare natuur op de Noordpool in de verdrukking door olie- en gaswinning? En waar doorkruist de toenemende scheepvaart leefgebieden van walvissen, dolfijnen, vogels of andere waardevolle natuurgebieden? Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft een interactieve online kaart van het Arctisch gebied ontwikkeld waarop is te zien waar economische ontwikkelingen botsen met de natuur.
Arctische raad
Het WNF heeft de interactieve Noordpoolkaart voor iedereen beschikbaar gesteld op het moment van een belangrijk overleg van de Arctische Raad over de ontwikkelingen op de Noordpool. In die raad overleggen de acht Noordpoollanden over het beheer van het Arctisch gebied. Morgen komen de ministers van de Arctische landen, waaronder de Verenigde Staten, Rusland en de Scandinavische landen, bijeen om onder meer afspraken te maken over samenwerking bij het opruimen van olievervuiling. Het WNF is een van de weinige organisaties die deelneemt aan de Arctische Raad en zo invloed kan uitoefenen.
Noordpool onder druk
Afspraken over het beheer van de Noordpool zijn hard nodig. Het Arctisch gebied staat in toenemende mate onder druk. Door klimaatverandering smelt het zeeijs van de Noordpool in recordtempo. De verwachting is dat over enkele decennia de Noordpool 's zomers voor het eerst ijsvrij is. De natuur heeft grote moeite zich aan de snelheid van die verandering aan te passen. Door het smelten van de poolkap worden ook plannen gemaakt voor grootschalige winning van olie, gas en andere mineralen en uitbreiding van de scheepvaart.
Bron: WNF.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.