Vroege Vogels

Intelligente parasiet lokt vogels via 'besjes'

  •  
18-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mier.jpg
Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een opvallende ontdekking gedaan. Uit onderzoek in opdracht van 'The American Naturalist' blijkt dat parasieten die zich in mieren hebben gevestigd, hun gastheer zó op kunnen blazen dat ze er uitzien als rode bessen.
Daarmee verleiden zij hongerige vogels, waar de parasieten in verder kunnen leven. De wetenschappers toonden de onderzoeksresultaten woensdag, meldt Reuters. Zij meldden dat het gaat om de nematode, die in Nederland bekend staat als de rondworm. 
Zodra de parasieten zich in de mier hebben gevestigd, zorgen zij dat het onderlijf van het insect opzwelt en een rode kleur krijgt. Op die manier lijkt het op een sappig besje. De ontdekking is gedaan in de bossen in Panama.
Volgens wetenschappers van de Universiteit van Californië en de Universiteit van Arkansas is deze werkwijze van parasieten nieuw. Zij hebben vogels de bessen nog niet zien eten, maar sluiten niet uit dat dit wel zal gaan gebeuren.
Bron: Nu.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.