Vroege Vogels

'Intelligent camerasysteem' ontwikkeld om slachtdieren te controleren

  •    •  
27-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Met een innovatief cameratoezichtsysteem gaan slachterijen monitoren hoe er met de dieren wordt omgegaan. Het nieuwe camerasysteem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie, waardoor dierenwelzijnsproblemen sneller opgemerkt kunnen worden. De internationale vleesverwerker Vion gaat het nieuwe camerasysteem in al zijn slachterijen in Nederland en Duitsland invoeren.

Videosoftware

De Dierenbescherming, consultancybureau Deloitte, dierenwelzijnsorganisatie Eyes On Animals en Vion hebben de videosoftware ontwikkeld om iets te doen aan de tekortkomingen van het huidige, traditionele cameratoezicht. De afgelopen jaren maken grote slachthuizen in Nederland namelijk wel gebruik van cameratoezicht, maar in de praktijk wordt maar een beperkte selectie videobeelden bekeken. Daardoor blijven mogelijke problemen ongezien.

Automatisch selectie

Het nieuwe camerasysteem selecteert automatisch de videofragmenten die afwijken van het protocol in de omgang met dieren. Bijvoorbeeld een dier dat achterblijft en mogelijk gewond is, of als dieren in een groep op één plek stil blijven staan en ze in de stress kunnen raken. Als dat nodig is, kunnen de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion vervolgens actie ondernemen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

p.benes
p.benes29 jan. 2021 - 12:55

Ik weet het nog niet of dit afdoende is. Slachters, ik vertrouw deze mensen niet. Ze zullen geheid de camera's saboteren

schilderes
schilderes28 jan. 2021 - 11:41

En meteen stoppen met vlees eten als je dat al niet deed: je eet alleen maar leed.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.