Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Instock restaurants met weggegooid eten

  •  
19-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
instock distributiecentrum

© Selma Seddick van Instock

Een derde van ons eten wordt weggegooid. Een paar jaar geleden begonnen ex-supermarkt medewerkers met de Instock restaurants om deze restproducten te hergebruiken. Intussen hebben ze drie restaurants en roepen ook andere restaurants en supermarkten op om mee te doen.

Instock Restaurant

Restaurant Instock is ontstaan uit een innovatiewedstrijd binnen Albert Heijn. De vier oprichters wilden iets doen met de reststromen van supermarkten. Enkele tientallen Albert Heijn's leveren nu aan Instock. De voedselproducten die over blijven doordat ze lichte beschadigingen hebben, niet verkocht worden of over de versdatum heen zijn worden naar een distributiecentrum in Zaandam gebracht. En dezelfde dag nog gaat het na sortering naar drie Instock restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Tot nu toe worden alleen producten van AH afgenomen. In de toekomst zouden ze graag zien dat ook andere restaurants zich aansluiten bij het initiatief en voedsel-reststromen gaan afnemen. Ook willen ze alle spelers in de keten (producten, supermarkten en consumenten) oproepen om mee te doen en hun reststromen te gaan hergebruiken.

Instock Challenge

Een derde van ons voedsel wordt weggegooid. De reststromen ontstaan al bij de producenten (boeren, telers en fabrieken) door o.a. de verkeerde maat of overschot. Daarna blijven ook de supermarkten zitten met veel voedselrestproducten maar de grootste verspiller is de consument. 42% van onze dagelijkse voedselconsumptie wordt weggegooid. Dat is 47 kilo per persoon per jaar. Naast het verspilde voedsel is dit ook verlies van energie, water en CO2 dat gebruikt is voor de productie, transport en verpakking van deze producten. In januari roept Instock consumenten op om mee te doen met de Instock Challenge om een maand lang geen voedsel te verspillen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.