Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Inslagen ploegen de maan om

13 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
maan_06.jpg
De maan krijgt veel meer te verduren dan we dachten. Er slaan zo veel meteoroïden in, dat het oppervlak wordt omgeploegd. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. De studie staat donderdag in het belangrijke wetenschapsblad Nature.

222 inslagkraters

De wetenschappers bekeken de beelden die de satelliet Lunar Reconnaissance Orbiter in zeven jaar tijd heeft gemaakt. In die periode waren 222 inslagkraters ontstaan. Sommige plekken zijn een paar meter in doorsnee, maar de grootste krater is 43 meter breed. Het aantal verse inslagen is veel groter dan verwacht. ''Vroeger dachten we dat het honderdduizenden tot miljoenen jaren zou duren voordat het oppervlak van de maan helemaal omgeploegd was. We ontdekten dat het oppervlak in ongeveer 80.000 jaar vrijwel volledig omgewoeld is'', aldus hoofdonderzoeker Emerson Speyerer.

Mensen op de maan

Als mensen zich ooit op de maan gaan vestigen, moeten ze er bouwwerken en ruimtevaartuigen neerzetten. Het is belangrijk om te weten met hoeveel inslagen ze te maken krijgen. Dat heeft namelijk gevolgen voor de bescherming die nodig is.
Bron: ANP

Meer over:

maan, meteorieten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Cyril
Cyril13 okt 2016 - 13:38

Interessant