Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Insecten voor een betere jeugd

  •  
09-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
VV_AFL_20_bergherbos_GRADED_frame_44513
In de eerste weken van hun leven zijn jonge patrijzen afhankelijk van insecten. Eenmaal volwassen voeden ze zich alleen nog maar met planten. Juist het vinden van insecten in de eerste maanden blijkt een probleem te zijn voor de patrijs. De achteruitgang van veel vogels is vooral te wijten aan een slechte jeugd.

Op ooghoogte

Kuikens van patrijzen zijn volledig afhankelijk van insecten. De kuikens eten alleen soorten die ze scharrelend op ooghoogte tegenkomen en uit de lage planten kunnen pikken. Theo Zeegers van Naturalis onderzoekt de kwaliteit en kwantiteit van insecten op ooghoogte van de patrijzen. En hij legt uit waarom deze akkerranden zo belangrijk zijn.

Plakkers voor onderzoek

Met plakvallen wordt gekeken of er inderdaad de juiste insecten voorkomen in de akkerranden. De plakkers worden gefotografeerd en gescand. Onder andere zweefvliegen en bloemvliegen zijn goed voedsel voor de patrijzenkuikens. De plakkers zijn de enige manier om de insecten in het gebied te onderzoeken, een andere methode is er nog niet. 

Meer over:

patrijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.