Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Insecten onder hoogspanning

17 mei 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Insecten onder hoogspanning

© foto: Rob Buiter

Soms is natuurbescherming niet zo moeilijk: gewoon wat selectiever maaien in plaats van vier keer per jaar de tondeuse over het grasveld van je bedrijventerrein en hup: 72% toename in het aantal insecten!
Netbeheerder TenneT deed mee aan een proef die werd begeleid door de Vlinderstichting. Op drie hoogspanningsstations werd het maaibeheer aangepast, met een spectaculaire toename van vlinders en andere insecten tot gevolg. Nu wil de netbeheerder dit nieuwe beleid gaan uitrollen over een groot deel van haar ruim 400 hoogspanningsstations. 'Grote winst voor de natuur', vindt Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting. Op Nature Today schrijft de Vlinderstichting:

Slingerend maaien

Op vrijwel alle stations wordt het groen vier maal per jaar in zijn geheel gemaaid. Hierdoor hebben bloemen en zeker de insecten weinig kans. In plaats daarvan wordt overgaan naar ‘slingerend’ maaien voorgesteld. Dit principe is afgeleid van het sinusbeheer. Bij iedere maaibeurt blijven delen overstaan (worden dus niet mee gemaaid) en doordat er steeds andere slingers worden gemaaid, betekent dit dat er na drie maaibeurten stukken zijn die alle drie keer zijn meegemaaid, maar ook delen die maar twee, een of zelfs helemaal niet zijn gemaaid. Deze variatie is enorm belangrijk voor de insecten. Er zijn altijd bloemrijke delen waar voedsel te halen is en er zijn plekken waar eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven. De hoogspanningsstations zijn natuurlijk geen natuurgebieden en er zijn dan ook duidelijke afspraken gemaakt over wat wel en niet kan. Zo worden er geen biodiversiteitsmaatregelen getroffen onder de installatie, maar alleen eromheen. Bovendien worden de randen langs de paden en de installaties vaker gemaaid.

Green deal

Maar ook dan blijft er nog steeds veel ruimte voor bloemrijk grasland. In de pilot, op drie stations, uitgevoerd door De Vlinderstichting, bleek dat door een aanpassing van het maaibeheer tussen de 58 en 72% van de insecten overleefden, die bij het standaard beheer zouden verdwijnen. TenneT is een van de partners in de Green Deal Infranatuur en deze maatregelen passen daar uitstekend in. Ben Voorhorst (Raad van Bestuur van TenneT): "Wij beheren het elektriciteitsnet in Nederland en grote delen van Duitsland en zorgen ervoor dat groene stroom bij 41 miljoen consumenten en bedrijven terecht komt. Tegelijkertijd staat wereldwijd ook de biodiversiteit onder druk, zo bleek deze week in een rapport van IPBES (Verenigde Naties). Met onze hoogspanningsverbindingen en -stations kunnen we behalve met transport van groene stroom ook op een andere manier bijdragen aan behoud van de natuur." De pilot is uitgevoerd door Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting. Hij is enthoudsiast: "TenneT laat zien dat er met relatief kleine maatregelen op honderden stations een groot effect bereikt kan worden. Een dergelijke instandhouding van de insectenpopulatie is indrukwekkend en tegelijkertijd cruciaal in de huidige uitdagingen die we hebben met betrekking tot behoud van biodiversiteit."
Bij de foto: Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting en Margriet Rouhof van TenneT worden bevraagd door verslaggever Rob Buiter 
Albert Vliegenthart, Rob Buiter en Margriet Rouhof

© Albert Vliegenthart, Rob Buiter en Margriet Rouhof

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar