Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Input voor milieuwet komt van milieucriminelen'

  •  
04-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dump_gif_afval_pixabay

© bron pixabay

Het kabinet Rutte laat veroordeelde milieucriminelen meeschrijven aan een nieuwe milieuwet. Dat blijkt uit documenten die openbaar worden gemaakt in de documentaire Beerput Nederland die maandag 4 december door de KRO-NCRV wordt uitgezonden.

Veroordeeld voor zware milieudelicten

Op 14 april 2016 hielden vertegenwoordigers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een zogenaamde stakeholdersbijeenkomst in Utrecht. In stakeholdersvergaderingen worden bedrijven die met een nieuwe wet te maken krijgen door de overheid gevraagd input te geven. Uit documenten die verkregen zijn via een WOB-verzoek blijkt dat voor deze vergadering ook twee bedrijven zijn uitgenodigd die meerdere keren zijn veroordeeld voor zware milieudelicten.

Milieuplannen kabinet Rutte III

Volgens een anonieme bron binnen de milieupolitie betekent dit niet veel goeds voor de milieuplannen van het kabinet Rutte III om klimaatverandering tegen te gaan. De oprichting van het nieuwe Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt door ingewijden als een teken gezien dat de uitvoering van klimaatplannen vooral aan het bedrijfsleven zal worden overgelaten. "Ik vrees dat het klimaat vooral als excuus gebruikt gaat worden om bedrijven nog meer invloed te geven op de wetgeving, zodat ze nog meer winst kunnen maken zonder dat het milieu er beter van wordt."
In Beerput Nederland wordt de kijker in anderhalf uur door 50 jaar vaderlandse milieucriminaliteit geleid. Als er één les getrokken kan worden uit de documentaire is het dat de handhaving van milieuregels niet aan het bedrijfsleven kan worden overgelaten.
Bron: KRO-NCRV

Meer over:

milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.