Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Innovatieprijs voor zeewaterverwarming

  •  
04-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_149695.jpg
Een techniek om met koud zeewater huizen te verwarmen is donderdag bekroond met de ID-NL Jaarprijs 2005 voor de beste uitvinding. De winnaar werd door een vakjury uit dertig genomineerden gekozen. Er is volgens het juryrapport al een techniek om met zeewater huizen te verwarmen, maar Stoelinga wist een manier te vinden om die ook in de wintermaanden te gebruiken.
Dan is de vraag naar warmte het grootst maar het zeewater op z'n koudst. Met deze nieuwe methode is het hele jaar door warmte beschikbaar. Dankzij dit systeem wordt bovendien de CO-uitstoot gereduceerd met 50 procent.
De uitvinder ziet zijn hersenspinsel volgend jaar reeds in praktijk gebracht. In de Haagse wijk Duindorp krijgen 789 huizen het systeem. Stoelinga toucheerde met de prijs 7500 euro.
Bron: ANP
Meer informatie over de werking van de installatie hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.