Een eiland van tien bij zes kilometer voor de kust met een diepgelegen meer met waterspiegel rond -40 NAP is een uitgelezen kans om windenergie op te slaan. Het teveel aan water wordt gebruikt om generatoren aan te drijven, die accumuleren de energiebehoefte wanneer er voldoende wind is. Zo kunnen schommelingen in energieproductie van de talloze windmolenparken in het land opgevangen worden. De opslagcapaciteit van het plan is voldoende om gedurende meer dan 12 uur een vermogen van 1.500 MW te leveren, vergelijkbaar met het vermogen van een grote elektriciteitscentrale in Nederland.
Nu lijkt het inderdaad het juiste moment om het Plan Lievense weer van de plank te halen. Scenario analyses voor het jaar 2020 laten zien dat de 'BV Nederland' jaarlijks enorm op operationele kosten kan besparen wanneer elektriciteitsopslag integraal deel uitmaakt van het elektriciteitssysteem. De kostenbesparing wordt groter naarmate de gasprijs stijgt. In plaats van een of meerdere bestaande piekcentrales te vervangen (of een nieuwe te bouwen) kan ook worden geïnvesteerd in een grootschalig opslagsysteem. Waterbouw is de afgelopen jaren goedkoper geworden en land en energie worden alleen nog maar duurder.
De bouw van het energie-eiland is nodig om de alternatieve energie optimaal te laten ontwikkelen en te renderen. Daarnaast biedt het plan mogelijkheden tot energieopwekking via windmolens op het eiland, getijde energie en biomassa. De behoefte aan ruimte voor recreatie en natuur kan aan de lijzijde worden ingevuld door natuurontwikkeling van een schorren en slikken getijde gebied. Deze natuur kan worden gebruikt als milieucompensatie voor het eiland alsmede projecten op het vaste land.
Dit project paste volledig in het streven van het Kabinet en de Tweede kamer om de waterbouw weer nieuw elan te geven, om experimenteerruimte te creëren en daarmee nieuwe ontwikkelingen te entameren welke de export positie van Nederland in het buitenland kunnen versterken.
Balkenende liet tijdens het Innovatieplatform weten dat het Plan Lievense een goede reclame is voor Nederland. Voor Lievense pakt dit ook goed uit. Het full service raadgevend ingenieursbureau dat actief is op het gebied van voorbereiden, realiseren en monitoren van infrastructuur kan laten zien dat ze met actuele onderwerpen bezig is en innovatief meedenken met Nederland.