Vroege Vogels

Inktvissen kruipen over strand in Wales

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
octopus

© octopus, bron: pixabay

Een ongekende verrassing voor wandelaars en biologen: een groep van ongeveer twintig inktvissen kroop drie opeenvolgende nachten over een strand in Wales. Ze komen in alle wereldzeeën voor, maar over het strand kruipen, dat is uniek.

Mogelijk najaarsstormen

De experts zijn verbaasd dat de intelligente octopussen zich op het strand in het westen van Wales begeven. De storm Ophelia en de storm Brian hebben mogelijk invloed gehad op de octopussen, aldus James Wright van the National Marine Aquarium in Plymouth. De stormen kunnen de octopussen beschadigd hebben of verward door de verandering van waterdruk. Octopussen komen voor aan de kust bij New Quay in het graafschap Ceredigion, maar verschuilen zich tussen de rotsen, 2 tot 3 meter onder het wateroppervlak, schrijft The Guardian.

Octopus kruipt over land

Een over land kruipende octopus is geen abnormaal verschijnsel. Ze zijn voornamelijk nachtactief, wat de kans op het zien van een kruipende octopus kleiner maakt. Tijdens eb zitten sommige octopussen in een poel water. Wanneer er in deze poel weinig eten te vinden is of als er gevaar dreigt verplaatst de octopus zich naar een andere poel. Onderwater ademt een octopus met gebruik van zijn kieuwen. De soort kan over land kruipen door het vocht dat op nog op zijn huid zit te gebruiken als zuurstofbron. Dit betekent dat de huid van de octopus vochtig moet zijn en hij maar voor een beperkte periode over land kan kruipen. Het kruipen is dus deels een gok en kan fataal zijn. De situatie in Wales is echter uniek. Niet eerder zijn in New Quay op deze schaal kruipende octopussen aangetroffen. Ook kruipen de octopussen over het relatief droge strand en niet in de richting van een mogelijk ander territorium. 

Terugzetten

Zet ze snel terug in het water, luidt het advies aan passanten, anders sterven ze. Maar wie dat doet moet beslist handschoenen dragen, want inktvissen kunnen venijnig van zich af bijten.
Bron: ANP

Meer over:

inktvis, wales
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.