Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Inktpot vol vleermuizen

19 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
inktpot

© Foto: Prorail

Utrechters kennen het gebouw als de Inktpot; het grote bakstenen hoofdkantoor van Prorail - voorheen de NS. Dit karakteristieke rijksmonument met zijn 22 miljoen bakstenen, kent meer gebruikers dan alleen de werknemers van het spoorbedrijf. Geschat wordt dat er zo'n 500 tot 5.000 gewone dwergvleermuizen overwinteren in de spouwmuren, stootvoegen en ventilatie-openingen van deze moderne baksteenrots. In de zomermaanden komen de vleermuizen van wel twintig kilometer afstand hier alvast poolshoogte nemen. Met honderden tegelijk zwermen ze rond het gebouw, landen heel even op de muur of kruipen voor enkele minuten naar binnen, om daarna weer terug te vliegen naar hun zomerverblijfplaats.

Overwinteren

Vleermuisdeskundige Marcel Schillemans van de Zoogdiervereniging legt uit dat het gebouw zo geschikt is om te overwinteren door zijn constante temperatuur. Want dat is wat vleermuizen willen - een temperatuur iets boven de nul graden. Het moet namenlijk ook weer niet te warm zijn, want dan worden ze te actief en hebben ze voedsel nodig. En in de wintermaanden zijn er nauwelijks insecten.

Zwermen

Met een batdetector is het geluid van vleermuizen hoorbaar te maken. Het zwermen geeft een typisch snel ritselend geluid, dat op late zomeravonden waar te nemen is op en rond het gebouw. En met een sterke zaklamp is het zwermgedrag ook goed zichtbaar rond de toren van de Inktpot.
In het laatste weekend van augustus vind de Nacht van de Vleermuis plaats met tal van excursies door het hele land. Check de website .
Gewone dwergvleermuis

© foto: Bernadette van Noort

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.