Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieu in Israël

  •  
14-08-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_324032.jpg

Milieuproblemen

De voornaamste vraagstukken op milieugebied, beperkte natuurlijke zoetwaterbronnen en landbouwgrond, vergen serieuze maatregelen en leggen beperkingen op. De structurele waterschaarste is veroorzaakt doordat veel waterbronnen zijn vervuild door benzine, industrieel afval en riolering. Het cumulatieve watertekort bedraagt jaarlijks circa 300-500 miljoen m3. De overheid probeert dit probleem aan te pakken door afvalwater en brak water te recyclen, nieuwe ontziltingsinstallaties te bouwen en maatregelen te nemen tegen grondwater vervuiling.
Olievervuiling en storting van afval in de zeeën vergen bovendien actie. De Golf van Eilat en de Middellandse Zee zijn kwetsbare natuurgebieden. Olievervuiling en chemisch afval bedreigen het ecosysteem van de Golf, dat sinds 1965 een natuurreservaat is. Sinds een aantal jaren observeert Israël 24 uur per dag de zee om zoveel mogelijk vervuiling te voorkomen. Bescherming van de Golf van Eilat vereist echter bovenal een regionale aanpak. Sinds 1991 lijkt regionale samenwerking geleidelijk op gang te komen.
Andere vraagstukken zijn woestijnvorming, luchtvervuiling door de uitstoot van schadelijke stoffen, industrie en verkeer, grondwatervervuiling door industrieel en huishoudelijk afval, chemische meststofen en pesticiden.
Vroeger had Israël veel meer bos dan nu. Voor de landbouw zijn vele bomen gekapt en ook de vele oorlogen in dit gebied hebben hun tol geëist. De kuststrook van Israël is wel vrij groen, maar hoe meer naar het oosten en zuiden, hoe schraler de begroeiing wordt. Opvallend is dat in deze droge gebieden na de regentijd opeens een enorme bloemenpracht kan ontstaan.

Natuur- en Milieubeheer

In Israël wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan de natuur. Israël Nature Parks Authority is de organisatie voor natuurbeheer. Niet alleen worden de inwoners meer bewuster ten opzichte van de natuur , ook de lokale overheden zien het belang van een beschermde natuur. Er is een rijk planten- en dieren leven. Voor vogelspotters een eldorado vanwege de overvliegroute Europa>Afrika. Vooral de omgeving van het meer van Galilea en de Golan (foto) kan zich altijd verheugen in een grote vogeltrek. Minstens 500 soorten zijn er waar te nemen. Maart en oktober zijn de beste maanden voor waarnemingen. Duizenden vogels passeren de streek. De viskwekerijen in het gebied zijn niet blij met die naar vis zoekende gevleugelde vrienden.
Om de natuur optimaal te behouden gelden inmiddels strenge wetten. Verbod op plukken van bloemen of uitgraven van bollen moet mede de natuur beschermen. Er zijn zo'n 150 beschermde natuurreservaten en dit aantal neemt alleen maar toe. Honderden planten- en diersoorten zijn beschermd en om overleving van bedreigde soorten te verzekeren is gezorgd voor veilige broedplaatsen voor vogels en afgeschermde gebieden voor o.m. hyena's, wolven en vossen.
Israël neemt deel aan verdragen ten aanzien van: biodiversiteit, klimaatverandering, woestijnvorming, bedreigde diersoorten, gevaarlijke afvalstoffen, nucleaire teststop, bescherming ozonlaag, olielozingen op zee en wetlands. Voorts heeft het het Kyoto-protocol ondertekend (maar niet geratificeerd), en het Protocol tot conservering van het leven in zee.

Toerisme

De bouw van plezierhavens en hotels langs de Golf van Eilat leveren niet al te veel problemen op voor de kust. De reden is dat daar voornamelijk landinwaarts kan worden gebouwd (er zijn geen duinen). Wel zijn duidelijk de indirecte gevolgen van de toeristeninfrastructuur voor het milieu waarneembaar, zoals schaars drinkwater, afvoer rioolwater en overschrijding van de draagcapaciteit (maximale toegestane aantal duikers) van het koraalnatuurreservaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.