Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ingenieuze eendenval

28 feb 2014
  •  
leestijd 1 minuten
eendenkooi2.jpg
Op sommige plaatsen in Nederland vind je nog eendenkooien. Vroeger werden ze gebruikt om wilde eenden te vangen voor consumptie. Hoe werkt zo'n kooi eigenlijk?
Vangpijp
De eendenkooi bestaat uit een grote vijver met daaromheen een hek van riet. Vanuit deze vijver lopen enkele slootjes die overdekt zijn met netten, steeds smaller worden en uiteindelijk doodlopen. Deze slootjes worden vangpijpen genoemd.
Lokeenden
Om wilde eenden in de vijver te lokken, worden tamme eenden gebruikt. Overtrekkende eenden die op zoek zijn naar een rustplaats denken dat de vijver veilig is omdat er al andere eenden in zwemmen. Om de wilde eenden vervolgens in de smalle slootjes te lokken, gebruikt de kooiker voer of zijn speciale kooikershond. Als de eenden ver genoeg in de vangpijp zitten, jaagt de kooiker ze op tot het eind en sluit de val. Daar komt ook het gezegde 'de pijp uitgaan' vandaan.
Natuurgebied
Om zoveel mogelijk eenden te kunnen vangen, was het in het gebied rondom de eendenkooi verboden voor mensen. Daardoor is er rond veel kooien erg mooie natuur ontstaan. Eendenkooien worden ook nu nog gebruikt, maar dan vaak voor wetenschappelijk onderzoek.
Foto's: Eendenkooien worden al vanaf de 15e eeuw gebruikt.
Bekijk de oude reportage over eendenkooien

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.